Majorarea salariilor angajaților la stat de amână pentru septembrie. Sumele pe care le vor primi în plus bugetarii
- Ionel Sclavone
- 17 august 2022, 18:33
Ordonanța în baza căreia urmau să fie majorate salariile lucrătorilor din sistemul bugetar a fost retrasă de Guvern, iar mai apoi modificată și repusă în dezbatere publică, Actul normativ, care prevedea anumite sporuri pentru o serie de bugetari a stârnit nemulțumiri în rândul celorlalți, care nu le primeau. În acest context, reprezentanții PSD, PNL și UDMR au decis să retragă proiectul și să-l modifice prin eliminarea acelor sporuri care au stârnit nemulțumire. Pe cale de consecință, majorările salariale propuse de guvern nu vor mai fi aplicate din luna august, ci din luna septembrie.
Guvernul a decis să repună în dezbatere publică ordonanța prin care se propune majorarea salariilor tuturor angajaților de la stat. Proiectul a fost retras, inițial, ca urmare a unor controverse pe care le-a generat între bugetarii care urmau să beneficieze de majorările salariale. Astfel, actul normativ, inițiat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale condus de Marius Budăi (PSD), prevedea și o serie de sporuri pentru anumite categorii de bugetari. Iar acordarea acestor beneficii i-a nemulțumit pe cei care nu le primeau.
Ministrul Marius Budăi, inițiatorul actului normativ a declarat că majorarea salarială pe care o vor primi bugetarii va fi cuprinsă între 70 și maximum 150 de lei, în funcție de nivelul salarial.
„Sursa de finanțare este bugetul de stat cu încadrarea în prevederile legale. Suntem după o perioadă în care timp de doi nu s-a întâmplat nimic pozitiv. Nu este o majorare foarte mare. Cam de 70-80 de lei până la maxim 150 de lei“, a declarat Marius Budăi.
Ordonanța de urgență are drept obiectiv îndeplinirea unei promisiuni, făcută de PSD și PNL, de majorare a salariilor tuturor bugetarilor care nu se află în prezent pe grila din 2022 prevăzută de lege. Aceștia urmau să primească o diferență de 25% din cât le mai lipsea până la nivelul de salarizare prevăzut prin lege, în 2022. Această promisiune trebuia îndeplinit încă de la 1 iulie, dar procedura a fost întârziată pentru că, parlamentarii PSD – PNL – UDMR au votat ca și primarii să beneficieze de astfel de majorări. Drept urmare, legea a fost atacată la Curtea Constituțională, unde este blocată.
CES acuză discriminare în aplicarea sporurilor
Actul normativ propus inițial de Guvern prevedea și o serie de sporuri suplimentare pentru angajații din ministere și pentru cei care lucrau cu fonduri europene. În acest context, cei care nu beneficiau de astfel de sporuri au cerut, la rândul lor, beneficii similare. Pentru aceștia nu s-au mai găsit bani de la buget.
Consiliul Economic și Social (CES) a transmis că prin acordarea acestor sporuri diferențiate se crea o discriminare între bugetari. Drept urmare, liderii coaliției de guvernare, deranjați de pretențiile celorlalți bugetari de a li se acorda aceste beneficii, au retras ordonanța pentru a fi refăcută. În prezent, proiectul repus în dezbatere prevede doar acordarea majorării pentru toți bugetarii, adică cei 25% până la grila din 2022.
Majorările salariale prevăzute de ordonanță
Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale a propus, prin Ordonanța de Urgență, acordarea, începând cu luna august, a unei pătrimi din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, pentru anul 2022 şi cel din luna decembrie 2021, tuturor categoriilor de personal bugetar. Excepție vor face acei lucrători care ocupă funcţii de demnitate publică şi personalul încadrat la nivelul administraţiei publice locale.
Proiectul mai prevedea majorări salariale acordate prin modificarea Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Este vorba despre acordarea, începând cu luna august 2022, a salariilor de bază prevăzute de lege pentru anul 2022, pentru personalul din cadrul Institutului Naţional de Statistică precum şi din cadrul direcţiilor regionale şi judeţene de statistică.
Prin proiect s-a mai propus acordarea majorării salariului de bază de 15% pentru complexitatea muncii pentru funcţionarii publici şi personalul contractual din cadrul Ministerului Culturii şi Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii. Un spor similar urma să primească și personalul din cadrul instituţiilor aflate din subordinea, coordonarea sau sub autoritatea acestora, precum şi a serviciile publice deconcentrate ale acestor ministere.
Polițiștii își cer drepturile în stradă
Sindicatele din poliție, consideră că statul trebuie să acorde majorările salariale prevăzute încă din toamnă. Drept urmare, aceștia au ieșit în stradă, organizând proteste în fața ministerelor. Cosmin Andreică, reprezentant sindicatului Europol, amenință că protestele polițiștilor și a celor din penitenciare vor continua până la rezolvarea problemei.
Principalele revendicări ale sindicaliștilor din poliție vizează acordarea integrală a diferenţelor salariale restante (Legea 153/2017). Conform acestei reglementări, este vorba despre o majorare a salariilor de funcţie cu 15%, similar cu salariaţii din alte ministere. De asemenea, se cere actualizarea normelor legale de hrană şi echipare cuvenite. Se mai cere actualizarea cuantumurilor drepturilor plafonate începând cu anul 2010 şi indexarea pensiilor militare corelat cu inflaţia reală.