Maia Sandu, mesaj de la marele Summit care ar trebui să medieze pacea în Ucraina

Maia Sandu, mesaj de la marele Summit care ar trebui să medieze pacea în Ucraina

Maia Sandu, președintele Republicii Moldova participă, azi, și duminică, la Summitul pentru pace, din Elveția. Scopul este găsirea unei medieri care să oprească războiul deschis de Rusia în Ucraina. La aceste discuții participă înalți reprezentanți din aproximativ 100 de țări.

Aflată în stațiunea Bürgenstock, acolo unde se desfășoară reuniunea, Maia Sandu a transmis angajamentul puternic al țării pe care o reprezintă pentru pace.

Maia Sandu, la Summitul pentru pace, organizat în Elveția

„Astăzi, sunt la Summitul pentru Pace în Ucraina, pentru a reconfirma angajamentul ferm al Republicii Moldova pentru pace – o pace care nu înseamnă capitulare în fața agresorului, o pace care nu înseamnă ocuparea teritoriilor, o pace care respectă integritatea teritorială a Ucrainei. Pacea Ucrainei este pacea Republicii Moldova”, a fost mesajul pe care la transmis, liderul de la Chișinău, din „Țara Cantoanelor”.

Şefi de stat şi de guvern şi alţi reprezentanţi de rang înalt din circa 100 de ţări, precum şi ai unor organizaţii internaţionale sunt aşteptaţi să participe la summit. Rusia nu a fost invitată. Aceştia urmează să discute o serie de probleme, printre care exporturile de cereale din Ucraina, siguranţa centralei nucleare Zaporojie, ocupată de forţele ruse, precum şi probleme umanitare, inclusiv schimburile de prizonieri, după cum notează paranteze.md.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ucraina a respins oferta Rusiei

Vineri, liderii de la Kiev au respins propunerea lui Vladimir Putin de a ajunge la un acord de pace. Președintele rus a impus însă o serie de condiții pentru Ucraina, pe care Volodimir Zelenski le-a refuzat vehement susținând că acesta este un „ultimatum” venit din partea rușilor.

Liderul de la Kremlin a transmis, vineri, că Rusia va înceta operațiunile militare în Ucraina și va iniția negocieri de pace cu condiția ca Kievul să renunțe la aspirațiile sale de a adera la NATO și să-și retragă forțele din cele patru regiuni pe care Moscova le revendică.

Ucraina a respins toate propunerile venite din partea Kremlinului. Consilierul președintelui Volodimir Zelenski a subliniat că invitația primită reprezintă „pachetul standard al agresorului”,

 

Revista presei