Cod galben de ploi torențiale și vijelii. Majoritatea țării va fi afectată

Cod galben de ploi torențiale și vijelii. Majoritatea țării va fi afectată Vijelii. Sursa foto: Arhiva EVZEVZ

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o atenţionare de Cod galben de instabilitate atmosferică accentuată, valabilă în 24 de judeţe şi în Municipiul Bucureşti, pe parcursul zilei de vineri.

Cod galben de istabilitate atmosferică

În intervalul orar 12:00 - 23:00, în Dobrogea, Muntenia, sudul Moldovei, în estul şi sud-estul Transilvaniei şi local la munte vor fi perioade cu instabilitate atmosferică care se va manifesta prin averse torenţiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, izolat vijelii (rafale în general de 55 - 70 km/h) şi grindină.

Vijelii

Vijelii. Sursa foto Arhiva EVZ

Județele vizate

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor fi de 25 - 30 l/mp şi, pe arii restrânse, de peste 50 l/mp.Atenţionarea este valabilă pentru judeţele Argeş, Bacău, Bistriţa-Năsăud, Brăila, Braşov, Buzău, Călăraşi, Constanţa, Covasna, Dâmboviţa, Galaţi, Giurgiu, Harghita, Ilfov, Ialomiţa, Mureş, Neamţ, Prahova, Sibiu, Suceava, Tulcea, Teleorman, Vâlcea, Vrancea şi pentru Municipiul Bucureşti.

Prognoza meteo

Vijelii. Sursa foto: Arhiva EVZ

Meteorologii au anunțat că fenomene de instabilitate atmosferică se vor semnala pe arii restrânse şi în restul ţării. În sudul Banatului şi în sud-vestul Olteniei, din a doua parte a zilei vor fi intensificări ale vântului cu viteze la rafală în general de 55 km/h.

Ne puteți urmări și pe Google News

Vremea în următoarea perioadă

În săptămâna 17 – 24 iunie, valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână pe întreg teritoriul României, dar cu o abatere termică pozitivă mai accentuată în regiunile sudice. Regimul pluviometric va fi deficitar la nivelul întregii țări, dar mai ales în zonele montane.

În săptămâna 24 iunie – 1 iulie, temperaturile medii vor fi ușor mai ridicate decât cele specifice pentru acest interval în regiunile sudice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale. Cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile.

În săptămâna 1-8 iulie, temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai ridicate decât cele specifice pentru această perioadă în regiunile sudice, iar în rest temperaturile medii vor fi apropiate de cele normale. Regimul pluviometric se va situa în jurul celui specific pentru acest interval, la nivelul întregii țări.

În săptămâna 8-15 iulie, mediile valorilor termice se vor situa ușor peste cele specifice pentru această săptămână în regiunile sudice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale. Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, în cea mai mai mare parte a teritoriului.