Maia Sandu: Kremlinul se teme de aderarea Moldovei la UE, dar trenul e în gară
- Maria Dima
- 18 august 2024, 10:44
Republica Moldova. Festivalul „Ne Vedem Acasă”, desfășurat la Chișinău, a reunit moldoveni care trăiesc în toate colțurile lumii. La eveniment a participat și președintele Maia Sandu, care le-a urat bun venit acasă și le-a prezentat schimbările care au loc în țară.
„Ca-n fiecare sfârșit de august, moldovenii noștri, de oriunde în lume, se adună acasă. M-am bucurat să-i revăd împreună ca o mare familie și să discutăm despre cum schimbăm lucrurile în bine în țara noastră. Moldovenii își reprezintă țara cu demnitate, prin muncă onestă, zi de zi. Acasă, investim în sate și orașe, în sistemul de sănătate și cel al educației.
Construim drumuri și poduri, reparăm case de cultură, plantăm păduri. Atunci când moldovenii se unesc, reușesc lucruri incredibile - să alunge hoții, să salveze democrația, să păstreze pacea. Să pună țara pe un făgaș al dezvoltării, să combată dezinformarea și să aducă Uniunea Europeană acasă! Să fim uniți și vom fi puternici. Bine ați revenit acasă, dragi moldoveni din diasporă!”, le-a transmis Maia Sandu.
Maia Sandu, despre referendumul din 20 octombrie
În discuțiile cu moldovenii din diaspora, Maia Sandu a subliniat cât de important este referendumul constituțional din 20 octombrie, în cadrul căruia cetățenii vor răspunde la întrebarea: „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.
„Deseori sunt întrebată de ce anume acum trebuie organizat acest referendum. Răspunsul meu este că anume acum vine trenul integrării europene și noi, ori îl prindem, ori îl pierdem. Vreau să vă amintesc că noi am mai pierdut un tren al integrării europene, care a fost aici, atunci când Țările Baltice, România, Bulgaria au devenit state membre ale UE, după care au trecut mulți ani până a revenit trenul.
Trenul este aproape-aproape în gară. Este o oportunitate extraordinară, este o deschidere fără precedent din partea UE, din partea tuturor statelor membre ale UE pentru extindere. Este o deschidere pentru Republica Moldova, toate instituțiile europene arată deschidere foarte mare pentru integrarea europeană”, a puncat Maia Sandu.
„Nu mai putem aștepta 30 de ani”
Președintele Republicii Moldova a mai spus că acum e nevoie de două lucruri: „Poporul nostru trebuie să spună ce vrea, să spună clar că își dorește să să trăiască în UE și cel de al doilea lucru - toate instituțiile statului și nu doar, societatea civilă, mediul economic și toți ceilalți trebuie să se implice în procesul de negocieri și de pregătire a țării pentru aderare, pentru că e foarte mult de lucru acolo. Sunt aceste două lucruri și e trenul în gară și decizia trebuie să o luăm acum”.
Maia Sandu și-a exprimat speranța că cetățenii vor lua o decizie corectă, subliniind încă o dată avantajele integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană: „Să înțelegem cu toții cât de important este să fim parte a unei familii în care țările se ajută reciproc, mai ales, în aceste vremuri periculoase cu un război la hotar și noi fiind o țară mică, vulnerabilă, să conștientizăm că nu mai putem aștepta 30 de ani în care să ne construim bunăstarea. Nu mai putem să ne permitem să așteptăm încă 30 de ani să ne chinuim de unii singuri. De asta avem acum referendum, de asta acum trebuie să ne mobilizăm”.
Despre dezinformarea Kremlinului
Prședintele a mai spus că tema pentru acasă este ca oamenii să fie convinși să iasă la referendum în număr cât mai mare, atrăgând atenția asupra mesajelor care vin de la Kremlin. „E o decizie importantă, vedeți purtătorii de cuvânt ai Kremlinului că încearcă să povestească că acest referendum nu este important, pentru că ei se tem de decizia moldovenilor. Ei știu că moldovenii înțeleg unde e pace și unde e război. Unde condițiile de viață nu sunt ideale, dar sunt mai bune și unde sunt mai proaste, ce înseamnă democrație.
Ce înseamnă când omul își poate spune punctul de vedere fără să fie sancționat, ce înseamnă când omul poate critica președintele țării fără ca să ajungă la închisoare, așa cum se întâmplă în Rusia. Ei nu vor ca moldovenii să participe la referendum. De aceea și fac această campanie ca să descurajeze”, a mai transmis Maia Sandu, citată de moldpres.md.