Evenimentul Zilei > Actualitate > Maia Sandu apelează la ajutorul Rusiei. Președintele Moldovei i-a scris lui Putin
Maia Sandu apelează la ajutorul Rusiei. Președintele Moldovei i-a scris lui Putin

Maia Sandu apelează la ajutorul Rusiei. Președintele Moldovei i-a scris lui Putin

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu apelează la ajutorul Rusiei conduse de Vladimir Putin pentru a face față pandemiei de COVID-19.

Moldova cere ajutor de la Rusia în combaterea pandemiei provocată de coronavirus. Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, i-a scris liderului de la Kremlin și i-a cerut vaccinuri anti-COVID cu care să fie imunizați cetățenii moldoveni. Maia Sandu a anunțat că a semnat scrisoarea vineri, după ce a purtat o discuție cu ambasadorul Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov.

Președintele pro-european al Moldovei a făcut această declarație în emisiunea „Vineri cu Anatoly Golya” difuzată de RTR Moldova. Aceasta este o filială a televiziunii de stat Rusia 1. În urma acestei convorbiri, cu ambasadorul rus, Maia Sandu a decis să-i transmită o scrisoare lui Vladimir Putin și să-i solicite un lot de vaccinuri anti-Covid.

„Am discutat cu ambasadorul Rusiei în Republica Moldova și mi-a spus că acum este puțin probabil să putem cumpăra acest vaccin, dar acesta ar putea fi transmis în calitate de ajutor umanitar. În acest sens, am scris o scrisoare președintelui Rusiei. Scrisoare a fost semnată astăzi, după discuția cu domnul ambasador. Nu avem date exacte”, a declarat Maia Sandu în cadrul emsiunii.

În acest context, Maia Sandu a declarat că a transmis asemenea scrisori mai multor lideri politici, din peste 30 de țări. Astfel, autoritățile moldovene cer ajutorul pentru a face rost de cât mai multe doze de vaccin necesare imunizării anti-Covid a populației din Moldova.

România a transmis vaccinuri în Moldova

România a trimis peste 21.000 de doze de vaccin anti-COVID către Republica Moldova. Dozele au ajuns în cursul zilei de sâmbătă la Chişinău. Informația a fost prezentată, într-o postare pe Twitter, de ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu

„Tocmai au ajuns azi în Republica Moldova primele 21.600 de doze de vaccin din cele 200.000 promise în decembrie 2020 de preşedintele României, domnul Klaus Iohannis. E primul vaccin contra COVID-19 ce ajunge în Republica Moldova! România își ține mereu promisiunile, în beneficiaul direct al cetățenilor Republicii Moldova”, a scris Bogdan Aurescu.

Maia Sandu a confirmat faptul că vaccinurile au ajuns în Republica Moldova și a precizat că vor fi folosite pentru imunizarea angajaților din sistemul medical. Vaccinarea urmează să înceapă în zilele următoare.

Citește și: Ajutor din partea României. Încă o tranșă de AstraZeneca pentru Republica Moldova