Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a făcut luni acuzații grave la adresa Rusiei, menționând că tentativele de subminare a statului nu sunt noi. Ea a vorbit totodată despre securitatea din regiune, în contextul în care vineri, o rachetă rusească a trecut prin spațiul aerian al țării.
Potrivit președintei, acțiuni asemănătoare ale Rusiei au fost făcute și în toamna anului trecut, dar nu și-au atins obiectivul dat din cauza intervențiilor serviciilor de securitate ale Moldovei. În acest context, Maia Sandu acuză că Rusia va încerca în perioada următoare să schimbe puterea de la Chișinău.
Maia Sandu, despre amenințările venite din partea Rusiei
„Au apărut informații despre securitatea din regiunea. Planurile Rusiei nu este unul nou. Tentative de subminare a statului au fost și în toamna trecută dar nu și-au atins obiectivul dat fiind intervențiile serviciilor noastre. Au fost oprite tentative de violență. În toamnă s-a pus accent pe criza energetică care trebuia să producă nemulțumiri. Planurile în perioada următoare este implicarea persoanelor militare camuflați în civili, cu luare de ostatici. Militari camuflaţi în civili încearcă lovituri de stat în Republica Moldova. Se va încerca schimbarea puterii.
Planul presupune folosirea persoanelor din afara țării pentru acțiuni violente. Autoritățile țin lucrurile sub control. Se dorește răsturnarea puterii legitime de la Chișinău și punerea țării noastre la dispoziția Rusiei pentru a ne folosi în războiul lor din Ucraina (...) Fac un apel la toți cetățenii să asculte doar informațiile oficiale”, a spus Maia Sandu.
În continuare, ea a făcut trimitere la o serie de documente ale ucrainenilor, care demonstrează o bună documentare a locaţiilor şi aspectelor logistice pentru organizarea activităţilor subversive ale Rusiei.
„De exemplu, materialele conţin instrucţiuni despre regulile de intrare în Republica Moldova pentru cetăţeni ai Federaţiei Ruse, Republicii Belarus, Serbiei şi Muntenegru”, a mai spus președinta.
Președinta cere instituțiilor publice să dea dovadă de vigilență
În același timp, Maia Sandu a spus că în realizarea planului autorii mizează pe grupări criminale, cum ar fi formaţiunea Şor şi toate derivatele ei, pe unii veterani, foşti angajaţi ai forţelor de ordine şi pe mai multe persoane cunoscute pentru legăturile lor cu Plahotniuc.
„Pentru a preveni acest scenariu, cer tuturor instituţiilor statului să dea dovadă de vigilenţă maximă. Parlamentul Republicii Moldova trebuie să adopte, în cel mai scurt timp, proiectele de lege care vor oferi SIS şi Procuraturii instrumentele necesare pentru a combate mai eficient riscurile la adresa securităţii ţării", a declarat Maia Sandu într-o conferință de presă.