Vești îmbucurătoare în ceea ce privește șomajul din România, înregistrat în luna precedentă. Conform datelor publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică, rata şomajului în formă ajustată sezonier a fost de 5,2% în luna septembrie, cu 0,1 puncte procentuale mai scăzută faţă de cea înregistrată în august, de 5,3%.

Astfel, pe fondul reluării treptate a activităţilor, prin relaxarea etapizată a restricţiilor impuse populaţiei în contextul pandemiei COVID-19, numărul şomerilor (în vârstă de 15-74 ani) estimat pentru luna septembrie în 2020 s-a redus la 471.000 persoane, faţă de 479.000 persoane în luna precedentă.

Cu toate acestea, numărul şomerilor rămâne totuşi peste valoarea înregistrată în aceeaşi lună a anului precedent (368.000 persoane), au anunțat oficialii de la INS. Pe sexe, rata şomajului la bărbaţi a depăşit-o cu 1,1 puncte procentuale pe cea a femeilor (valorile respective fiind 5,7% în cazul persoanelor de sex masculin şi 4,6% în cazul celor de sex feminin).

A scăzut numărul celor care lucrau înaintea pandemiei

O cercetare realizată recent a arătat faptul că aproximativ 14% dintre românii care lucrau înainte de debutul pandemiei de COVID-19 sunt acum inactivi. Aceștia fie au rămas fără loc de muncă, s-au pensionat, ori au devenit casnici. Circa 2% dintre respondenţii care au fost angajaţi înainte de pandemie sunt acum inactivi: fie s-au pensionat, au încetat să mai lucreze din cauza unei boli sau a unui handicap, fie au devenit casnici sau studenţi.

În total, 10% dintre respondenţii care au făcut parte din forţa de muncă sunt acum absenţi. Această proporţie este cea mai mare în Grecia şi Spania (ambele 18%) şi Ungaria şi România (ambele 14%). În schimb, doar 3% dintre respondenţii care lucrează în prezent au intrat pe forţa de muncă de când a început pandemia”, indică studiul.

Specialiștii în economie avertizează însă că va urma o perioadă foarte dificilă din cauza problemelor provocate de pandemie. Euro ar putea să ajungă la un maximum de 4,9 lei, iar anul viitor, în primul semestru să atingă pragul de 5 lei.