MAI și SIS vor putea închide pagini de internet

MAI și SIS vor putea închide pagini de internet SIS Moldova / sursa foto: FB SIS

Ministerul Afacerilor Interne(MAI) și Serviciul de Informații și Securitate(SIS) vor putea bloca pagini de internet care au „conținut infracțional”, potrivit unei noi atribuții primite de cele două instituții printr-un nou proiect de lege.

Completări la Legea comunicațiilor electronice în favoarea SIS și MAI

Această propunere legislativă a fost elaborată de Ministerul Afacerilor Interne, pentru a completa modificările aduse la Legea comunicațiilor electronice.

Prin noua lege se vor stipula principii clare vizând proporționalitatea, aplicarea măsurii tehnice de sistare  a celor mai puțin restrictive, precum și informarea privind motivele sistării accesului și căile de atac, revizuirea periodică a necesității sistării în continuare a accesului la o anumită pagină web, respectarea dreptului furnizorilor de servicii de a aplica, din proprie inițiativă, alte măsuri pentru prevenirea utilizării abuzive a serviciilor sale.

MAI și SIS vor stabili corectitudinea siteurilor

Ministerul Afacerilor Interne și Serviciul de Informații și Securitate vor putea dispune suspendarea sau închiderea paginilor web destinate și utilizate pentru pregătirea sau comiterea infracțiunilor. Suspendarea sau închiderea websiteurilor se va face inițial pentru un termen de 30 zile, care va putea fi apoi prelungit, dar nu mai mult de maximum 90 zile.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit noului proiect legislativ, ordinul de suspendare sau de închidere a paginilor web suspecte va putea fi contestat în instanță de cei vizați. Criteriile privind sistarea accesului la pagina web sau eliminarea de la sursă a conținutului web vor fi stabilite prin cadru legal.

Conservarea datelor până la începrea urmăririi penale

Ministerului Afacerilor Interne va avea în atribuții, potrivit noului proiect legislativ, și competența de conservare a datelor informatice până la începerea urmării penale.

Plenul Parlamentului este forul care va examina Proiectul de modificare a Legii privind prevenirea și combaterea criminalității informatice.

Reamintim că Republica Moldova a devenit, mai ales de la începutul invaziei pe scară largă a trupelor lui Vladimir Putin în Ucraina, una dintre țintele predilecte ale propagandei și războiului hibrid al Kremlinului. Situația s-a înrăutățit și mai mult după ce Chișinăul a început demersurile de aderare la UE, iar alegerile prezidențiale din această toamnă vor fi, la rândul lor, una dintre țintele războiului hibrid dus de Putin contra fostelor republici sovietice.