18 mai

 Mai repede decât viteza luminii! Se poate? HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

Pe 18 mai s-au născut: Sfântul Ioan Paul al II-lea, Frank Capra, Margot Fontayn, Charles Trenet, Rick Wakeman, Alla Baianova, Nicu Stănescu.

În calendarul creştin-ortodox, cel popular, fix, sunt Sfinţii: Petru, Dionisie, Teodat, Hristina şi cele şapte Sf.Mc. fecioare. Nimic în „Kalendar”!

 

Dacă omenirea dorește să călătorească spre stele, oamenii vor trebui să călătorească mai repede decât cea mai rapidă mișcare cunoscute în Universul nostru: viteza luminii. Noile cercetări sugerează că ar putea fi posibil să construim unități warp și să depășim limita de viteză galactică.

Cea mai apropiată stea de Pământ este Proxima Centauri. Este la aproximativ 4,25 de ani lumină distanță, sau la aproximativ 40 miliarde de km. Cea mai rapidă navă spațială construită vreodată, acum se află în spațiu, este Parker Solar Probe, care va atinge o viteză maximă 724.000 km pe oră. Ar fi nevoie de doar 20 de secunde pentru a ajunge de la New York la Paris cu această viteză, dar sonda solară ar trebui să parcurgă aproximativ 6.633 de ani pentru a ajunge la cel mai apropiat sistem solar vecin al Pământului, Proxima Centauri.

Dacă omenirea vrea vreodată să călătorească spre stele, oamenii vor trebui să meargă mai repede decât lumina. Dar până acum, călătoriile mai rapide decât lumina sunt posibile doar în romanele și filmele science fiction.

În romane pe care le prețuiesc mult și astfel numesc seria ”Fundației” lui Isaac Asimov, omenirea poate călători de pe o planetă pe altă planetă, de la un sistem solar la altul, prin tot Universul, folosind salturi în hiperspațiu. În adolescență, citeam cât de multe dintre aceste romane, pe care puteam pune mâna. Acum sunt doar un inginer bătrân, fost olimpic la fizică, dar sunt încă fascinat de felul în care omenirea ar putea călători într-o zi în spațiu.

Unele personaje – cum ar fi astronauții din filmele „Interstellar” și „Thor” – folosesc găurile de vierme pentru călătoriile spațiale,  în câteva secunde. La fel în ”Wing Commander” O altă abordare – cunoscută fanilor „Star Trek” – este tehnologia motorului warp. Unitățile warp sunt teoretic posibile. Două lucrări de fizică teoretică recente, apărute în luna aprilie, dezvoltă subiectul. Dar cum funcționează aceste unități teoretice de warp? Și cum oamenii vor face saltul la viteza maximă, în curând? Bune întrebări!

Înțelegerea actuală a fizicienilor despre spațiu-timp provine din Teoria relativității generale a lui Albert Einstein . Relativitatea generală afirmă că spațiul și timpul sunt condiționate reciproc și că nimic nu poate călători mai repede decât viteza luminii. În Universul nostru local. Relativitatea generală descrie, de asemenea, modul în care masa și energia deformează continuitatea spațiu-timp – obiecte puternic gravitaționale precum stelele și găurile negre curbează spațiul-timp în jurul lor. Această curbură este ceea ce simțiți ca gravitație și în filme SF, mulți eroi care se ocupă cu navigația prin spațiu își fac griji cu privire la „blocarea” sau „căderea” într-un puț de gravitație. Vezi serialul ”Andromeda”. Primii scriitori de science fiction Isaac Asimov și John Campbell au văzut această deformare a spațiului ca o modalitate de a depăși limita de viteză din Univers, viteza luminii.

Ce se întâmplă dacă o navă stelară ar putea comprima spațiul din fața sa în timp ce extinde spațiul-timp în spatele ei? „Star Trek” a luat această idee și a numit-o Warp Drive.

În 1994, Miguel Alcubierre, un fizician mexican, a arătat că comprimarea spațiului-timp în fața navei spațiale în timp ce se extindea în spate era matematic posibil în cadrul legilor realtivității lui Einstein. Deci, ce înseamnă asta? Imaginați-vă că distanța dintre două puncte este de 10 metri. Dacă stați în punctul A și puteți călători un metru pe secundă, ar dura 10 secunde pentru a ajunge la punctul B. Cu toate acestea, să presupunem că puteți comprima cumva spațiul dintre domnia voastră și punctul B astfel încât intervalul să fie acum doar un metru. Apoi, deplasându-vă prin spațiu-timp la viteza maximă de un metru pe secundă, veți putea ajunge la punctul B în aproximativ o secundă. În teorie, această abordare nu contrazice legile relativității, deoarece nu vă mișcați mai repede decât lumina, în spațiu. Alcubierre a arătat că warp drive din „Star Trek” era, de fapt, teoretic posibil.

Proxima Centauri, nu? Din păcate, metoda Alcubierre de comprimare a spațiului-timp a avut o problemă: necesită energie negativă, sau masă negativă.

Warp drive al lui Alcubierre ar funcționa prin crearea unei bule de spațiu-timp în jurul navei spațiale și curbarea spațiului-timp în jurul acelei bule pentru a reduce distanțele. Funcționarea warp drive ar necesita existența de masă negativă – un tip teoretic de materie – fie un inel cu densitate de energie negativă, pentru a funcționa. Fizicienii nu au observat niciodată masa negativă, astfel încât energia negativă rămâne singura opțiune. Bun, în SF-uri se pomenește de antimaterie, ca sursă de energie negativă.

Pentru a crea energie negativă, în teorie, motorul warp ar folosi o cantitate imensă de masă pentru a crea un dezechilibru între materie și antimaterie. Warp drive al lui Alcubierre ar folosi această energie negativă pentru a crea balonul spațiu-timp.

Dar pentru ca o unitate warp să genereze suficientă energie negativă, ai avea nevoie de multă materie. Alcubierre a estimat că o unitate de warp cu o bulă cu un diametru de 100 de metri ar consuma masa întregului Univers cunoscut.

În anul 1999, fizicianul Chris Van Den Broeck a arătat că extinderea volumului în interiorul balonului, dar menținerea constantă a suprafeței ar fi de ordinul, poate, până la aproape masa Soarelui. O îmbunătățire semnificativă, dar cu mult dincolo de toate posibilitățile practice.

Două lucrări recente – una a lui Alexey Bobrick și Gianni Martire și alta a lui Erik Lentz – oferă soluții care par să aducă impulsurile de warp drive mai aproape de realitate.

Bobrick și Martire și-au dat seama că, modificând spațiul-timp în interiorul bulei într-un anumit mod, ar putea elimina necesitatea utilizării energiei negative. Această soluție, totuși, nu produce o unitate warp care poate merge mai repede decât lumina.

În mod independent, Lentz a propus și o soluție care nu necesită energie negativă. El a folosit o abordare geometrică diferită pentru a rezolva ecuațiile relativității generale și, făcând acest lucru, a descoperit că o unitate warp nu ar trebui să folosească deloc energie negativă. Soluția lui Lentz ar permite warp drive, bulei relativiste, să călătorească mai repede decât viteza luminii.

Este esențial să subliniem că aceste dezvoltări interesante sunt modele matematice. Ca inginer și fizician, nu voi avea încredere deplină în modelele teoretice până nu vom avea dovezi experimentale. Cu toate acestea, știința impulsurilor warp este o teorie la modă. În calitate de fan science-fiction, salut toată această gândire inovatoare.  Mă simt bine, motivat și optimist citându-l pe căpitanul Jean-Luc Picard, din Star Trek TNG:

Lucrurile sunt imposibile doar până când nu mai sunt.”

Și completând citatul spun, din experiență, că, problema este de obicei rezolvată de cineva care nu știe că este imposibilă.

Acum vă rog să mă scuzați, pe ”Dimineața Astronomilor” se discută despre zgomotul de fond semnalat de sonda Voyager-1, aflată departe de Sistemul Solar, în spațiu. Eu l-am numit Mormăitul Lui Dumnezeu. Mai multe, vezi https://www.youtube.com/watch?v=rYWpNfd-41g.

Fiind ziua în care îl pomenim pe marele regizor american de origine siciliană, Frank Capra, nu pot decât să revăd un film de al lui. O comedie polițistă, ”Arsenic and Old Lace” un film-cult din anul 1944 cu Gary Grant și alți actori celebri. Așa o să mai treacă jumătate de noapte în speranța permanentă că mâine mai avem o șansă, este o nouă zi!

 

HOROSCOP       18   mai   2021

 

BERBEC   Accepţi situaţia aşa cum este, iei lucrurile aşa cum vin! Dai dovadă de un realism şi un simţ practic exemplare. Astăzi trebuie să te menajezi un pic mai mult, mai ales evită efortul fizic. Rezervă ziua, în zona sau domeniul în care ai decizie, numai activităţilor de rutină. Astăzi nu este indicat să începi noi afaceri sau noi relaţii. De asemenea nu este bine să pleci în călătorie.

TAUR   Astăzi, pe planul relaţiilor umane, e timpul unor clarificări. Pune lucrurile la punct, înainte să-ţi scape de sub control! Păstrează ziua în limite normale. Nu te lăsa sedus de promisiuni! Viziunea, filozofia ta de viaţă, conservatoare adesea, doar eşti un semn de pământ, este astăzi apreciată atât la birou, la serviciu, sau unde îţi desfăşori activitatea, fie acasă. Oamenii au din ce in ce mai multă nevoie de lucruri şi idei concrete, stabile, de repere fixe pe care să se sprijine în haosul acesta care ne înconjoară.

GEMENI  După serviciu, trebuie să rezolvi unele probleme urgente, treburi de marți, cum ar fi cumpărăturile pe care ai uitat să le faci, sau de completare, după consumul din weekend. Nu uita de cafea! Eşti, din punct de vedere emoţional, sensibil. Fii atent la promisiunile care le faci, nu da speranţe inutile. Zi favorabilă călătoriilor, mai ales cele scurte. Ai şansa, modalitate şi oportunitatea să faci noi cunoştiinţe profitabile în domeniul tău de activitate.

RAC    Eşti invidiat de colegi geloşi pe succesele tale. Nu le da prilejul să comploteze împotriva ta. Ia-le ceva bun de mâncare. Rahat turcesc, ca o aluzie la ce nu trebuie să mănânce, la figurat! Dacă ai hotărât ceva, porneşte cu încredere şi speranţă, sorţii iţi sunt favorabili, chiar dacă soluţia pare riscantă. O zi socială până la capăt. Vizite şi întâlniri, dar până la sfârşitul zilei vei realiza că nu ai pierdut-o degeaba.  Mănâncă sănătos, mănâncă natural – nu uita de miere, iaurt şi seminţe – cele trei coloane ale vieţii lungi, după cum se spune în Tibet.

LEU   O zi care pare plăcută. Ritmul se accelerează şi tu nu te mai simţi foarte confortabil. Te gândeşti la lucrurile importante pentru tine şi cauţi soluţii. Atenţie, nu lua riscuri inutile! O dimineaţă foarte dinamică, cu multe evenimente, întâlniri în care se pot finaliza vechi proiecte şi idei. Trebui să-ţi temperezi gama simţămintelor pentru că eşti într-o perioadă de hipersensibilitate. Stelele spun că variaţiile bruşte de presiune, temperatură şi umiditate sunt duşmanii tăi cei mai mari.

FECIOARĂ  Concentrează-te pe fluxul principal, pe obiectivul tău strategic. Trebuie să decizi dacă este vorba de carieră, sau de dragoste. Nu poţi să amesteci lucrurile, trebuie să existe o ierarhie! Nimic foarte neplăcut sau nimic foarte rău. Toţi ai tăi sunt bine şi după horoscopul tău vei avea numai motive de bucurie şi mândrie.  Dar imaginaţia ta nu poate fi strunită aşa de uşor pentru că este ca un incendiu în savană. Trebuie să fii liniştit şi calm cu toate că stelele şi mai ales Luna te împung ca să-ţi mărească stresul cotidian.

BALANŢĂ  Ai o zi în care devii mai obiectiv, vezi lucrurile, situaţiile în perspectivă. Pentru că nu te mai implici emoţional, nici nu mai suferi, nu te enervezi. Asta se numeşte profesionalism! Trebuie să fi mai vigilent şi mai pe fază decât de obicei ca să eviţi o pierdere. Aspectele negative sunt în casa banilor şi a proprietăţilor şi în cea a prietenilor şi a relaţiilor sociale – aşa că trebuie să-ţi îndrepţi atenţia şi să-ţi pui abilităţile la maximum pe aceste domenii.

SCORPION  Trăirile tale, gândurile, nu te lăsă să te relaxezi. Fă puţin sport în parc, du-te la masaj, ca să “arzi” principiile negative. Afacerile obişnuite, de rutină, sunt avantajate. Ascultă şi ia aminte. Fii precis, concis şi eficient. Evită discuţiile cu anturajul apropiat despre viitor. Carpe Diem! Nu uita că viitorul şi trecutul sunt categorii filozofice – trăim tot timpul în prezent. Atenţie la o posibilă dispută în familie, sau în anturaj, cu partenerii sau colegii.

SĂGETĂTOR  Reuşeşti, bravo ţie, să gestionezi eficient perioadele de stres, să nu te enervezi. Stabileşti o listă de priorităţi şi încerci să urmezi foaia de parcurs. Aşa fac oamenii de succes! Astăzi continuă, pe alt registru, disponibilitatea ta pentru comunicare si usurinţa transpunerii în vorbe a unor trairi. Emoţional, simţi instinctiv dorinţa să fi cât mai mult în prezenţa celor la care ţii cu adevărat şi care îţi simt căldura sufletească şi îţi răspund pe măsură la gesturile tale tandre şi semnele tale de consideraţie.

CAPRICORN  Se poate spune că e o zi fără griji. Te simţi în relativă siguranţă, calm şi motivat şi acest lucru este productiv. Dar, pot exista unele tensiuni în sfera relaţiilor sentimentale, atenţie! Rememorează visurile din adolescenţă! Îţi mai aduci aminte? Concesiile trebuie să le faci faţă de tine, chiar faţă de tine!  Uită un pic de convenţiile sociale, de obligaţii şi de vorbe. Confiscat de toate aceste acte reflexe ai uitat tocmai de tine. Ai uitat de tine, dragă prietene şi stelele sancţioneză acest lucru. Acum că ţi-am adus aminte că exişti, poţi începe cu adevărat să trăieşti din plin. Succes!

VĂRSĂTOR   Eşti ocupat până peste cap! Astăzi, parcă mai mult decât de obicei, poate unde este luni şi începi săptămâna mai greu. Concentrează-te pe problemele urgente, cauzatoare de pierderi de bani! Ai o mare capacitate de concentrare a atenţiei, dar pe termen scurt. Deci, poţi să speri astăzi în rezolvarea favorabilă a problemelor tale tactice, fie profesionale, fie sentimentale. Cruţă-ţi forţele, nu intra la uzură nici fizică şi nici mentală.

PEŞTI  Lucrurile se precipită la serviciu. Trebuie să dai un răspuns. Sfătuieşte-te cu cei care contează pentru tine. Stabiliţi o strategie de comun acord. Oricum, nu depind multe de tine! Fie că vrei, fie că nu, fie că ştii, fie că nu, eşti – fie în centrul unor probleme şi situaţii importante şi „interesante”, fie până la urmă totul este lăsat în coadă de peşte şi amânat, cum se face de obicei prin Balcani. Teoretic, rezolvarea acestor probleme se face prin logică carteziană şi judecată rece şi profesională şi mai puţin prin jocul întâmplării, spune Luna în creștere.