SONDAJ IRES: Românii sunt sceptici în privința unui nou guvern PDL-PSD

SONDAJ IRES: Românii sunt sceptici în privința unui nou guvern PDL-PSD

Majoritatea românilor intervievaţi în cadrul unui sondaj al Institutului Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES), dat publicităţii astăzi nu văd posibilă o nouă alianţă PSD-PDL după alegerile parlamentare. De altfel, 40% dintre români sunt interesaţi de evoluţiile politice interne în legătură, dar mai mult de o jumătate dintre repondenţii unui sondaj IRES se consideră informaţi în ceea ce priveşte politica din ţara noastră. În ceea ce priveşte sursele de informare, televiziunea bate tot, iar online-ul a luat faţa presei pe suport scris, aflată în permanent declin în ultimii ani.

La întrebarea dacă o alianţă politică între PSD şi PDL ar fi posibilă doar 36% dintre repondenţi cred că un asemenea guvern ar putea exista, în timp ce 56% dintre cei intervievaţi o consideră o variantă imposibilă. De asemenea, 7,2% nu au ştiut ce să răspundă la această întrebare.

“Interesant este că votanţii USL cred cel mai tare în imposibilitatea ei (68%), în timp ce 37% dintre votanţii PDL cred că este posibilă, 45% dintre votanţii UDMR o văd ca fiind realistă (42% imposibilă) iar în cazul votanţilor UNPR 83% cred că se poate realize", se arată în studiu. Nici suspendare de președinte, nici demisie de premier

Pe de altă parte, majoritatea participanţilor la sondaj cred că premierul Emil Boc îşi va duce mandatul la bun sfârşit şi nu va fi demis de şeful statului. Astfel, la întrebarea “Credeţi că Emil Boc va rămâne premier până la alegeri sau va fi demis de preşedintele Băsescu?" - 69,3% dintre intervievaţi au precizat că actualul premier îşi va duce la capăt mandatul, 23% considerând că Emil Boc va fi demis de şeful statului. Un procent de 7,5% au răspuns "nu ştiu".

Ne puteți urmări și pe Google News

Aproape 70% dintre repondenţi cred, de asemenea, că USL nu va reuşi în 2012 să-l suspende din funcţie pe preşedintele Traian Băsescu, în vreme ce 23,5% cred că acest lucru ar putea fi realizabil în acest an. Totodată, 6,4% au răspuns la această întrebare “nu ştiu". Politica, la coada preocupărilor românilor Cei mai muţi români susţin că sunt la curent cu ceea ce se întâmplă în politica din ţara noastră, 40% spunând că-i interesează mult, 32% - puţin, 27% - nu sunt interesaţi, iar 1% - nu au răspuns, se arată într-un sondaj realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES) la începutul lunii decembrie 2011. Potrivit sondajului, 56% dintre români se consideră informaţi în ceea ce priveşte politica, iar 44% susţin contrariul. Principalele surse de informare la care apelează românul cu interes pentru politică sunt televizorul (81,8%), internetul (7%), ziarele (6,2%), radioul (2,1%) sau mass-media în general (0,6%). 0,8% dintre cei intervievaţi culeg informaţii despre politică din altă sursă, 0,5% află din discuţiile cu familia sau cunoscuţii, 0,5% - din şedinţele de partid, iar 0,5% nu au răspuns. Sondajele de opinie constituie obiecte de interes pentru 62% dintre subiecţi.

Potrivit sondajului, 72% dintre români nu au un partid politic preferat, iar 28% au.Totodată, 74,2% susţin că nu au un om politic preferat, 25,6% au afirmat că au, iar 0,2 nu au răspuns la întrebare. Dâncu: "expertiza" omului de pe stradă mai are vreo valoare? “Expertologia a devenit una dintre cele mai noi religii. În toate domeniile, experţii fac analize, predicţii şi dau sfaturi. De la modă la cosmetică, de la viaţa economică la viaţa de cuplu. Marile agenţii de rating economic sau politic şi laureaţii premiului Nobel nu au prevăzut criza mondială, dar pentru asta nu au renunţat să apară peste tot şi să dea sfaturi. În general, majoritatea celor care fac predicţii în spaţiul public, experţi sau simpli comentatori, nu se bazează pe vreo formă de validare a cunoştinţelor lor sau pe vreo metodă de cercetare sau observaţie sistematică. Cu expertiza din politică este şi mai complicat. Aici, de regulă, foarte rar sunt întrebaţi experţi din<br/>exterior, iar cel mai adesea prognozele le fac actorii politici. Ei spun ce se va întâmpla cu dorinţa ca acest lucru să se întâmple ca şi profeţie care se autorealizează. Ideea că un sondaj de opinie sau o proiecţie poate produce efectul respectiv pentru că oamenii caută să se alinieze tendinţei dominante este mistic acceptată, dar asta nu se produce decât într-o mică măsură, nesemnificativă am putea spune.  Dar "expertiza" omului de pe stradă are vreo valoare?&quot;, susţine Vasile Dâncu, directorul IMAS pe propriul blog, ca un preambul al rezultatele acestui sondaj. Lipsă de încredere faţă de introducerea unicameralului şi regionalizării în 2012 Majoritatea persoanelor intervievate consideră că în 2012 ţara noastră nu va avea parlament unicameral iar numărul parlamentarilor nu se va reduce.

La întrebarea ''Credeţi că Parlamentul va rămâne cu două Camere sau se va reduce la una singură?'', 61% dintre cei chestionaţi au declarat că legislativul va rămâne cu două Camere, 31% au răspuns că va deveni unicameral, 7% au răspuns că nu ştiu, iar 1% nu au răspuns.

Întrebaţi dacă se va reduce numărul de parlamentari ''aşa cum s-a promis'', 55% dintre cei chestionaţi au răspuns că ''nu se va reduce'', 40% au fost de părere că se va reduce, 4% au răspuns ''nu ştiu'', 1% nu au răspuns.

La întrebarea ''Credeţi că în 2012 se va face împărţirea pe regiuni a României?'', 62% au răspuns că acest lucru nu se va produce, 25% au răspuns că regionalizarea se va face, 11% au răspuns ''Nu ştiu'', 2% nu au răspuns. Sondajul IRES a fost realizat la începutul lunii decembrie 2011, pe un eşantion de 1.375 de indivizi, cu vârsta de 18 ani şi peste. Eroarea maximă tolerată este de +/- 2,69%.