Mai mulți oficiali europeni au primit interdicție de intrare în Rusia. Motivul deciziei lui Putin

Vladimir Putin vs Europa. Sursa foto: arhiva EVZ

Rusia a decis să impună interdicție de intrare în țară în cazul mai multor oficiali europenei pe care îi consideră „personal responsabili de promovarea de politici antiruseşti”

Decizia Rusiei vine, cel mai probabil, ca răspuns la restricţiile impuse Moscovei de Bruxelles. Nu se precizează însă numărul persoanelor vizate sau numele acestora, informează Reuters.

„Partea rusă ..a decis să extindă lista reprezentanţilor statelor membre şi instituţiilor UE cărora li s-a interzis intrarea în Rusia pe bază de reciprocitate”, se arată într-un comunicat al Ministerului de Externe publicat pe site-ul său oficial.

Cine este pe lista neagră

Pe lista neagră a Rusiei se numără şefii unor companii militare private europene, unii membri ai serviciilor de securitate, parlamentari europeni şi alţi oficiali care sunt „personal responsabili de promovarea de politici antiruseşti”, se spune în comunicat.

Potrivit DPA, interdicţiile de intrare par să fie legate de sancţiunile pe care UE le-a impus Rusiei din cauza anexării Crimeei în 2014. Comisia Europeană nu a comentat deocandată decizia luată de Rusia.

Ce are Putin în minte

Rusia își păstrează trupele amenințătoare la graniță și, la fel ca în 2014 cu Crimeea, Statele Unite și Europa se întreabă până unde va merge Putin de data aceasta. Președintele rus neagă că va efectua o incursiune militară, dar cuvintele sale nu par să genereze prea multă încredere. Ce are el în minte?

Fostul director al CIA și fost secretar al Apărării, Robert Gates, asigură într-un articol din „Financial Times” că, de când Putin și-a asumat președinția în 1999, obiectivele sale au fost foarte clare: restabilirea și extinderea autorității statului rus și readucerea Moscovei la rolul său istoric de mare putere. Gates susține că, oricât de deplorabile ni s-ar părea acțiunile sale, asta nu înseamnă că sunt ilogice

„Aproape tot ceea ce face în țară și în străinătate își are rădăcinile în prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991, care pentru el a marcat sfârșitul imperiului rus vechi de patru secole și poziția Rusiei ca mare putere”, apreciază el.

Această nostalgie imperialistă îl determină pe președintele rus să ia în considerare orice măsuri pe care le consideră necesare pentru atingerea acestor două obiective.

Gates amintește de cuvintele fostului consilier pentru Securitate națională al SUA, Zbigniew Brzezinski, care a observat că, fără Ucraina, nu există întoarcere la imperiul rus. Nu este singura piesă, Belarus, Moldova, Transnistria, Georgia, Armenia sau Kazahstan completează puzzle-ul. Totuși, Ucraina ar fi cea mai valoroasă.