Mai mulți deputați din Senatul Georgiei s-au luat la bătaie. O lege de inspirație rusă a scos oamenii în stradă

Mai mulți deputați din Senatul Georgiei s-au luat la bătaie. O lege de inspirație rusă a scos oamenii în stradă Sursa: Captura video

Mai mulți deputați din Parlamentul Georgiei s-au luat la bătaie în timpul unei ședințe. Membrii unei comisii parlamentare discutau în legătură cu un proiect de lege în legătură cu „agenții străini”. În tot acest timp, oamenii au organizat proteste în fața instituției.

Mai mulți deputați din Georgia s-au luat la bătaie din cauza unui proiect de lege despre care mai mulți politicieni au spus că seamănă destul de mult cu legislația din Rusia. Incidentul a început când președintele Comisiei pentru afaceri juridice l-a lovit pe liderul partidului de opoziție. Este vorba de Mișcarea Națională Unită, formațiune politică care se opune proiectului de lege. În tot acest timp, au fost organizate mai multe proteste împotriva legii în fața instituției.

Blocul de guvernământ Visul Georgian a anunţat încă de luna trecută că susţine legislaţia. Propunerea trebuie să treacă prin mai multe etape până când va ajunge să fie promulgată. Proiectul de lege presupune ca organizațiile care primesc mai mult de 20% din finanțare din afara țării, să fie obligate să se înregistreze ca „agenți strâini”. În plus, aceste instituții trebuie să fie supuse monitorizării Ministerului Justiției.

În caz contrar, organizațiile riscă să primească amenzi mari. Cei care au criticat proiectul au explicat că propunerea seamănă cu o lege rusă din 2012, care a fost actualizată în mod constant în ultimul deceniu. Legea din Rusia este folosită pentru a reprima presa independentă și societarea civilă. Criticii au subliniat că dacă această lege va fi promulgată, Georgia se îndreaptă către un regim autoritar.

Ne puteți urmări și pe Google News

Georgia vrea să adere la Uniunea Europeană

„Legislaţia rusă care este propusă acum în parlament este împotriva intereselor naţionale ale Georgiei, împotriva aspiraţiilor noastre europene”, a explicat Irakli Pavlenişvili, activist pentru drepturile civile şi politician de opoziţie. În același timp, Ghivi Mikanadze, deputat al Visului Georgian, a declarat că „societatea georgiană merită să ştie ce organizaţii sunt finanţate şi din ce surse. Vorbim despre transparenţă şi despre faptul că avem o obligaţie (n.r. faţă de poporul georgian)”.

Partidul care se află la conducerea țării a transmis că își menține angajamentul ca Georgia să adere la Uniunea Europeană chiar dacă susține proiectul de lege. Preşedinta Salome Zurabişvili a transmis că se va pune prin veto propunerii legislative. Șefa statului georgian a explicat că această lege poate reprezenta un pericol pentru intrarea țării sale în UE sau NATO. Este important de precizat că parlamentul poate trece peste un veto prezidențial. În plus, 60 de organizații ale societății civile și instituții media au transmis că nu vor respecta legea, în cazul în care va fi promulgată, potrivit Reuters.