Guvernul a suplimentat cu 500 milioane lei plafonul de garanţii pentru acest program, alături de alte măsuri adoptate
Incertitudinile legate de legea dării în plată şi zvonurile că apartamentele s-ar putea scumpi odată cu aprobarea acesteia i-au speriat, probabil, pe românii care îşi doreau o locuinţă prin Prima Casă şi i-au grăbit la ghişee.
Potrivit datelor Guvernului, în primele patru luni au fost acordate 13.100 de garanţii în valoare totală de 1,2 miliarde lei, dublu faţă de perioada similară a anului trecut. Totodată, instituţiile bancare „nu pot prelua solicitări de acordare a unei finanţări garantate dacă acestea conduc la depăşirea plafonului alocat. În cazul în care prevederea nu se respectă, responsabilitatea cu privire la modalitatea de soluţionare a acestor situaţii revine în totalitate finanţatorului”, a anunţat ministrul Finanţelor, Anca Dragu.
Certitudini mai mari
Precizările au fost introduse pentru a fi preîntâmpinată încurajarea clienților să semneze antecontracte de vânzare-cumpărare, fără a avea o certitudine în privința sursei de finanțare și garantare.
Specializări eliminate din universităţi
Printre măsurile luate ieri se numără şi adoptarea nomenclatorului domeniilor și specializărilor/programelor de studii universitare, cât și a structurii instituțiilor de învățământ superior pentru anul universitar 2016-2017. Prin actul normativ, 26 de specializări/ programe de studii, din cadrul unor universități de stat și private, intră în lichidare, dar se introduc noi specializări. Acestea sunt: „Drumuri, poduri și infrastructuri militare” în cadrul domeniului de licență Inginerie civilă, „Materiale energetice și apărare CBRN”, în cadrul domeniului Inginerie de armament, rachete și muniții și „Design aeronautic” în cadrul domeniului de licență Inginerie aerospațială.
Modificări la Codul Penal
Guvernul a modificat și completat, prin ordonanță de urgență, Legea nr. 286/2009 privind Codul penal și Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală. Din totalul modificărilor operate, aproximativ 30 au vizat transpunerea a 5 directive, mai mult de 50 de puncte au vizat punerea textelor codurilor în acord cu deciziile Curții Constituționale. Codul de procedură penală a fost modificat pentru a lămuri interpretarea unor texte. S-au adus modificări procedurii acordului de recunoaștere a vinovăției, astfel încât și minorii să poată încheia acorduri de recunoaștere a vinovăției, cu încuviințarea reprezentantului lor legal.
Alte acte normative adoptate
1. Ministerul Agriculturii va primi, cu titlu de împrumut, 1,786 milioane lei din fondurile statului din privatizare, pentru a deconta mai rapid plățile agricultorilor;
2. Pentru victimele tragediei de la Colectiv, ajutorul acordat pentru însoțitorul rănitului la tratament în străinătate, pentru transport și pentru cazare și masă, se acordă în cuantum de 1.500 de euro, respectiv 200 de euro/zi. Nu se solicită documente doveditoare privind costul transportului sau cazării;
3. Vor fi înăsprite sancțiunile aplicate pentru nerespectarea obligațiilor pe care le au organizatorii competițiilor pe arenele sportive. Amenzile vor crește, în funcție de gravitatea încălcării obligației, de la 3.000 - 15.000 de lei, cât sunt în prezent, la 30.000 - 50.000 lei. În Comisia de verificare a modului în care sunt respectate condițiile de siguranță pe arenele sportive vor fi incluşi şi reprezentanţi ai ISU.
4. În memoria luptătorilor din rezistența anticomunistă 1945 -1989 din România și din Basarabia, în 30 mai 2016, va fi inaugurat Monumentului „Aripi”, din Piața Presei Libere, în prezența unor personalități din țară și din străinătate.
Rovinietă mai scumpă
Guvernul a mai aprobat ieri recalcularea rovinietelor pentru vehiculele de transport marfă cu masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone, care se vor scumpi, în general. De asemenea, vor apărea două noi categorii de vehicule, H și G, cu 9-23 locuri pe scaune, respectiv peste 23 de locuri de locuri (inclusiv conducătorul auto).
Noi reguli pentru voluntari
Ieri, Executivul a completat și modificat Statutul personalului voluntar din serviciile de urgență. Astfel, activitatea de voluntariat în situații de urgență se va considera experiență profesională și/ sau în specialitate, dacă aceasta este realizată în domeniul studiilor absolvite. Se stabilesc competențele minime pe care trebuie să le aibă fiecare membru al serviciilor de urgență voluntare.