Statul va plăti jumătate din suma necesară reabilitării termice a locuinţei, restul fondurilor fiind asigurate de autorităţile locale, în proporţie de 30%, şi de asociaţiile de proprietari, 20%, a decis ieri executivul.
În cazul familiilor nevoiaşe care demonstrează că nu pot achita cei 20%, partea lor ar putea fi suportată tot de bugetele locale în baza unei decizii a consiliului local, care va stabili şi metoda de recuperare a banilor. „Dacă există într-un bloc una sau mai multe familii care se află în imposibilitatea de a plăti partea lor, şi primăria constată că au dreptate cei care solicită bani, poate plăti primăria”, a precizat ministrul dezvoltării, Vasile Blaga.
Potrivit lui Blaga, circa 3,5 milioane de apartamente au nevoie de lucrări de reabilitare termică, fiind construite după proiecte finalizate înainte de 1990. Prin bugetul de stat, guvernul a alocat în acest an programului de reabilitare termică a locuinţelor circa 360 de milioane de lei, bani care acoperă lucrările la cel mult 55.000 de apar tamente, la un cost mediu de 3.500 de euro pe apartament. Costurile de reabilitare termică sunt suportate în prezent în proporţie de câte 33% de către stat, autorităţile locale şi proprietari.
- În 2008 au fost reabilitate 1.887 de apartamente, iar alte 1.627 locuinţe se află în diverse stadii de execuţie.