Angajații au dreptul la zile libere suplimentare în cazul unor evenimente deosebite în familie, dar și pentru anumite urgențe. Acestea se acordă pe lângă concediul de odihnă, sunt plătite și constituie vechime în muncă.
Toți angajații din România au dreptul la zile suplimentare de concediu în cazul unor evenimente familiale deosebite, dar și în cazul unor urgențe sau îngrijirea unei rude bolnave. Angajatorii nu pot refuza să acorde aceste zile libere și nici nu pot concedia angajații care le solicită. Toate aceste zile libere sunt plătite și se acordă pe lângă concediul de odihnă.
Potrivit legislației în vigoare, salariații dreptul la cinci zile libere plătite în cazul căsătoriei și trei zile libere în cazul decesului soțului sau a unei rude apropiate (până la gradul II). De asemenea, tații au dreptul la un concediu paternal de zece zile la nașterea fiecărui copil.
Noi tipuri de concendiu
Din toamna anului trecut au fost introduse în Codul Muncii două noi tipuri de concendiu. Angajaţii pot beneficia, într-un an, de cinci zile libere pentru îngrijirea unei rude care are nevoie de sprijin ca urmare a unei probleme medicale grave şi zece zile pentru urgenţe familiale cauzate de boală sau de accident.
În perioada în care angajatul absentează de la serviciu contractul de muncă nu se suspendă. Companiiile nu pot refuza să acorde aceste zile libere suplimentare, iar dacă fac acest lucru pot fi sancționate cu amendă de la 4.000 lei la 8.000 lei.
Zilele de concediu acordate pentru urgențele familiale trebuie însă recuperate. Angajatorul şi salariatul vor stabili de comun acord cum se va realiza acest lucru.
Concediu fără plată
De asemenea, tot potrivit Codului Muncii angajații pot solicita și concediu fără plată. Legislația în vigoare nu prevede un număr de zile ce pot fi acordate salariaților în această situație. Aceștia trebuie să se înțeleagă cu angajatorul în ceea ce privește perioada de absență. În timpul concediului fără plată, contractul de muncă de suspendă. De asemenea acest tip ce concediu nu reprezintă vechime în muncă, deoarece nu se plătesc nici contribuțiile, potrivit avocatnet.ro.