Un spray nazal ar putea pune capăt pandemiei. Se testează deja pe oameni, rezultatele sunt incredibile: stopează Covid-19
- Antonia Hendrik
- 7 septembrie 2021, 05:48
Cercetătorii cred că vaccinurile intranazale pot contribui la îmbunătățirea transmiterii virusului, deoarece vor fi, de asemenea, adaptate mai uşor la variantele actuale.
Cu toate acestea, se spune că „ niciun vaccin fie şi intranazal nu va juca un rol cheie în încetarea pandemiei” pentru că „acest virus va deveni endemic și va trebui să trăim cu el”. Din acest motiv, se implementeze vaccinurile intranazale „pe lângă cele pe care le avem acum”, spune profesorul Adelaida Sarukhan.
Vacinurile intranazale „induc o imunitate puternică a mucoasei, capabilă să reducă infecția”, spun cercetătorii spanioli care testează un spray nazal la oameni. Specialiștii spanioli mai anunţă că vor grăbi finalul pandemiei și spun că pentru a obține imunitatea împotriva Covid-19, avem nevoie de a doua generație de vaccinuri. Din această categorie face parte și sprayul nazal.
Vor fi ele cheia pentru a pune capăt pandemiei?
Vaccinul la care lucrează această echipă spaniolă va include mutațiile recente ale virusului și se va administra cu un spray nazal.
Specialiștii spun că serul va oferi suficientă protecție atunci când mergem în spații închise și poate fi arma definitivă împotriva răspândirii virusului SARS-CoV-2.
Vicepreședintele Societății Spaniole de Vaccinare, Fernando Moraga-Llop, a asigurat că pentru a obține imunitatea sigură împotriva Covid-19, „va trebui să așteptăm vaccinurile de a doua generație” și a dat ca exemplu serul intranazal care se dezvoltă. În fruntea acestei echipe se află şi virusologul Luis Enjuanes. Împreună au conceput o formulă care iese în evidență, deoarece folosește diverși antigeni din virusul însuși pentru a imuniza.
Avantaje: Spray-ul nazal, capabil să oprească infecția în nas imediat, înainte ca virusul să aibă timp să se replice și să ajungă la plămâni”
În prezent, există aproximativ 300 de vaccinuri în studiu, dintre care 12 sunt intranazale (iar dintre acestea, 3 sau 4 sunt deja testate la om). Potrivit imunologului Adelaida Sarukhan, vaccinurile intranazale au „multe avantaje” în tratarea virusurilor respiratorii, cum ar fi noul coronavirus. Pentru că „induc o imunitate puternică, caracterizată prin secretarea de anticorpi IgA, care sunt capabili să oprească infecția în nas imediat, înainte ca virusul să aibă timp să se replice și să ajungă la plămâni”.
Virusologul Luis Enjuanes lucrează cu o formulă care folosește diverși antigeni din virus, necesari pentru a imuniza rapid și a observat că aceștia se înmulțesc chiar și de 5.000 de ori după doza inițială.
Universitatea Oxford testează un spray nazal cu un ser de la AstraZeneca, în timp ce în SUA, același vaccin a dat rezultate bune la hamsteri și primate.
S-a observat că vaccinul intranazal reduce cantitatea de virus și evită boala provocată de SARS-CoV-2. La maimuțele care au primit două doze intranazale s-a descoperit o concentrație similară de anticorpi, scrie 20minutos.