Evenimentul Zilei > Justitie > Magistrații reacţionează la atacurile lui Iohannis şi Orban: ,,Statul de drept, simplu slogan”
Magistrații reacţionează la atacurile lui Iohannis şi Orban: ,,Statul de drept, simplu slogan”

Magistrații reacţionează la atacurile lui Iohannis şi Orban: ,,Statul de drept, simplu slogan”

AMR, UNJR, AJADO si APR reacționează la atacurile îndreptate împotriva Curții Constituționale, ceea ce demonstrează că, la 30 de ani de la căderea comunismului, „reflexele autocratice persistă încă în societatea românească”.

Într-un comunicat de presă,  toate cele patru organizații își manifestă îngrijorarea față de ușurința cu care lideri politici, jurnaliști sau comentatori justifică încălcarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor.

Comunicatul a fost semnat de jud. Andreea Ciucă (președinte AMR), jud. Dana Gîrbovan (președinte UNJR), jud. Florica Roman (președinte AJADO) și proc. Florica Iordache (președinte APR).

Textul integral al comunicatului de presă:

„Atacurile recente îndreptate împotriva Curții Constituționale a României, de o gravitate ieșită din comun, venite din partea unor lideri politici, jurnaliști, comentatori ori reprezentanți ai unor ONG-uri, demonstrează că, la 30 de ani după căderea dictaturii comuniste, reflexele autocratice persistă încă în societatea românească, încălcările Constituției fiind scuzate în numele securității și al „interesului poporului”. Aceasta justificare a fost mereu folosită de autocrați în timpurile întunecate ale istoriei pentru a acapara tot mai multă putere.

Ușurinta cu care se argumentează și justifică încălcarea drepturilor ți libertăților în România de către diverse autorități și lideri de opinie readuce în actualitate cuvintele fostului președinte american Ronald Reagan, care a spus ca libertatea este un lucru fragil și nu se află niciodată la mai mult de o generație distanță de extincție“.

România este la doar doua generații de perioada comunistă în care nu a existat o Curte Constituțională

Deși Constituțiile României din 1948 și 1965 prevedeau egalitatea în fața legii, libertatea conștiinței, libertatea religioasă, libertatea persoanei, libertatea presei, libertatea întrunirilor, libertatea de asociere, inviolabilitatea domiciliului, secretul corespondenței, dreptul de proprietate, românilor le-au fost încălcate, în perioada comunistă, toate aceste drepturi, prin legi edictate de Marea Adunare Națională, în disprețul Constituțiilor în vigoare. Neexistând atunci niciun mecanism de control și corectare a acelor legi, România a fost transformată în una dintre cele mai crunte și crude dictaturi comuniste.

Curtea Constituțională a devenit ținta unor atacuri extrem de agresive și lipsite de argumente, pornind de la Președinte și Prim-ministru

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE