Evenimentul Zilei > Justitie > Magistraţii Curţii de Apel Constanţa i-au dat o nouă lovitură fostului baron local, Nicuşor Constantinescu. Ce au hotărît judecătorii joi
Magistraţii Curţii de Apel Constanţa i-au dat o nouă lovitură fostului baron local, Nicuşor Constantinescu. Ce au hotărît judecătorii joi

Magistraţii Curţii de Apel Constanţa i-au dat o nouă lovitură fostului baron local, Nicuşor Constantinescu. Ce au hotărît judecătorii joi

Curtea de Apel Constanţa i-a dat o nouă lovitură lui Nicuşor Constantinescu, fostul baron local. Cererea de revizuire a dosarului în care ex-preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru abuz în serviciu - fiind vizat modul în care a fost finanţat Centrul Militar Zonal - a fost respinsă joi de magistraţii Curţii de Apel. Decizia este definitivă.

Curtea de Apel Constanţa a respins joi apelul formulat de Nicuşor Constantinescu la decizia dată de Tribunalul Constanţa în luna decembrie a anului trecut prin care îi fusese respinsă cererea de revizuire în dosarul Centrului Militar Zonal, în care fusese condamnat la cinci ani de închisoare pentru abuz în serviciu. Fostul şef al CJ Constanţa a fost obligat de instanţă la plata sumei de 300 de lei, reprezentând cheltuieli judiciare. Decizia Curţii de Apel Constanţa este definitivă.  Condamnarea lui Nicuşor Constantinescu a survenit pe 29 iunie 2016, când fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa a primit o pedeapsă de cinci ani de închisoare, pentru abuz în serviciu. Anchetatorii au stabilit  atunci că, în calitatea sa de lider al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor ar fi iniţiat două proiecte de hotărâre, adoptate apoi de plen, prin care era evacuat Centrul Militar Zonal din sediul pe care îl ocupa, ambele fiind anulate de instanţă. Instanţa a mai apreciat că fostul baron local nu a asigurat o finanţare corespunzătoare pentru Centrul Militar Zonal în perioada 2009 – 2013.

A încercat să scape de pedeapsă

Nicuşor Constantinescu a încercat în mai multe rânduri să schimbe soarta procesului său. El a formulat, de la pronunţarea acestei hotărâri, mai multe căi extraordinare de atac la această sentinţă, toate fiind respinse de către instanţe. În urmă cu două săptămâni, Curtea de Apel Bucureşti a respins cererea fostului baron de Constanţa prin care acesta solicita întreruperea executării acestei pedepse. Şi în acest din urmă caz, vorbim de o decizie definitivă. Luna trecută, Curtea de Apel Bucureşti l-a achitat pe Nicuşor Constantinescu într-un dosar în fusese condamnat în prima instanţă la şase ani de închisoare pentru abuz în serviciu.

Plouă cu dosare împotriva fostului baron local

Nicuşor Constantinescu a fost condamnat de Curtea de Apel Bucureşti, într-un alt dosar, la 15 ani de închisoare pentru abuz în serviciu, anchetatorii stabilind atunci că Nicuşor ar fi plătit 30 de milioane de lei din bugetul Consiliului Judeţean Constanţa pentru plantarea de perdele forestiere şi pentru alte proiecte care nu s-au realizat. Decizia Curţii de Apel Bucureşti nu este definitivă şi a fost contestată la instanţa supremă. Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa a primit anul trecut o condamnare de trei ani cu suspendare în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri din Mamaia, dosar în care fusese judecat din noiembrie 2008 împreună cu fostul primar al Constanţei Radu Mazăre şi cu mai mulţi angajaţi din Primărie, decizia nefiind definitivă.  Tot pentru abuz în serviciu este judecat Nicuşor Constantinescu de Tribunalul Constanţa, din vara anului trecut, pentru achiziţionarea şi întreţinerea elicopterului care ulterior s-a prăbuşit în Lacul Siutghiol din Mamaia. Într-un alt dosar, în 25 noiembrie 2016, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa Nicuşor Constantinescu a fost trimis în judecată de către procurorii DNA, care îl acuză de abuz în serviciu, după ce ar fi efectuat plăţi nelegale de peste 11,6 milioane de lei pentru realizarea de lucrări de cadastrare, majoritatea fictive, a drumurilor judeţene şi comunale din Constanţa, fraudând bugetul local cu peste 11 milioane de lei. De asemenea, el este cercetat în alte trei dosare distincte, două fiind legate de proiecte desfăşurate de Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri Constanţa, iar celălalt de faptul că ar fi plătit în mod nelegal către o firmă de publicitate peste 400.000 de lei. Totodată, într-un alt dosar instrumentat tot de procurorii DNA, Constantinescu este acuzat că a acordat, prin intermediul unei hotărâri de Consiliu Judeţean, subvenţii Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri, sub pretextul acoperirii deficitelor regiei, deşi aceasta avusese profit, fiind astfel înregistrată o pagubă la bugetul judeţului Constanţa de aproape 22 milioane lei, conform news.ro.

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.