Magheru, în topul celor mai scumpe artere europene

Magheru, în topul celor mai scumpe artere europene

Chiriaşii spaţiilor comerciale situate pe celebrul bulevard bucureştean plătesc 1.500 de euro anual pentru un metru pătrat.

Bulevardul Magheru din Bucureş ti ocupă locul 19 într-un clasament al celor mai scumpe 25 de artere comerciale din Europa - Prime High Streets Europe, întocmit de firma de consultanţă imobiliară Jones Lang LaSalle (JLL). Chiria spaţiilor comerciale de pe bulevardul bucureştean era estimată la 30 iunie 2008 la 1.500 de euro pe metru pătrat pe an. Asta înseamnă că Magheru era mai scump decât cea mai căutată arteră din Stockholm - Biblioteksgatan - cu 1.419 euro şi din Lisabona - Chiado, cu 1.200 de euro. Artera bucureşteană depăşeşte şi principalele bulevarde din capitalele Finlandei, Poloniei, Estoniei şi Lituaniei.

„În ultimele 12 luni, aproape 70% din pieţele luate în calcul au înregistrat creşteri ale chiriilor“, apreciază autorii studiului. Cele mai mari creşteri au fost raportate în Atena, Istanbul şi Praga. În Bucureşti, chiriile de pe Magheru au cunoscut o majorare de 13,6%. „Chiriile pentru spaţiile comerciale stradale centrale şi ultracentrale nu vor scădea dramatic în următoarele luni, dar vor exista cazuri în care proprietarii vor trebui să-şi revizuiască optica asupra pieţei şi îşi vor alinia cerinţele cu cele ale concurenţei“, explică Luiza Moraru, şeful departamentului retail în cadrul CBRE-Eurisko. Parisul ocupă prima poziţie în top, cu o chirie de 7.360 de euro pe Champs Elysees.

Capitala Franţei este urmată de Stoleshnikov Lane (Moscova), cu un nivel de 7.035 de euro, şi de Londra, unde pe New Bond Street costul de închiriere este de 6.762 de euro.

Ne puteți urmări și pe Google News

PROVINCIE Preţuri consistente în Cluj şi Braşov

Chirii substanţiale se încasează şi pe arterele celorlalte mari oraşe din ţară, arată studiul JLL. În Braşov, cele mai mari preţuri sunt pe Strada Republicii, de 720 de euro metrul pătrat, acelaşi nivel fiind întâlnit şi pe bulevardul Tomis din Constanţa. Costurile din Cluj-Napoca se apropie cel mai mult de nivelul celor din Capitală, ajungând pe Bulevardul Eroilor şi strada Ferdinand la 960 de euro. Pe bulevardul Ştefan cel Mare din Iaşi, chiriile sunt de 540 de euro/mp/an, iar pe bulevardul Nicolae Bălcescu din Sibiu de 660 de euro/mp/an. Cele mai scumpe spaţii de retail din principalele oraşe româneşti se poziţionează pe ultimele locuri în Europa, dar peste cele din alte localităţi importante din Belgia, Ungaria sau Suedia.