Mafiotu’ şi ai lui, spaima bancomatului

Mafiotu’ şi ai lui, spaima bancomatului

În nici jumătate de an, un bucureştean de 33 de ani a reuşit să organizeze cea mai temută reţea de spărgători din România.

Cu cagulele pe faţă, înarmaţi şi suficient de puternici pentru a căra în braţe un bancomat sau un seif de 300 de kilograme şi a se face nevăzuţi în mai puţin de trei minute. Aşa au atacat cel puţin 20 de bănci, reprezentanţe auto, firme şi oficii poştale, parcurgând pentru asta mii de kilometri.

Cu poliţişti din toată ţara pe urmele lor, în doar trei luni, şi-au înscris în „palmares“ cel puţin cinci spargeri în Bucureşti şi alte 13 în opt judeţe, care le-au umplut buzunarele cu sute de mii de lei. „Realizările“ aparţin celei mai mari grupări de spărgători care a „operat“ până acum în România.

Demne de o peliculă americană cu succes garantat, jafurile bandei lui Mafiotu’ au pus pe jar nu numai poliţia, ci şi serviciile secrete care au reuşit, după câteva luni de anchetă, să pună mâna pe creierul întregii „afaceri“: bucureşteanul Gheorghe Cozma, alias „Mafiotu’“, un recidivist de 33 de ani.

Antrenaţi pentru lovituri Arestat cu câţiva ani în urmă pentru furt calificat, Cozma şi-a pregătit, se pare, încă din închisoare planurile pentru viitoarele atacuri. Eliberat din penitenciar, şia găsit repede, câţiva discipoli, toţi cu cazier curat, pentru a nu atrage atenţia „gaborilor“, pe care a început să-i „antreneze“ pentru loviturile mari ce urmau să-l îmbogă- ţească rapid. În câteva luni, băieţii au trecut de la furturi mărunte - pe care le „rezolvau“ în doar câteva secunde - la tâlhării în trafic.

„Şi-au achiziţionat maşini puternice, Audi şi Volkswagen, şi pur şi simplu, puneau ochii, în trafic, pe câte o maşină de lux condusă de o femeie, blocau autoturismul, îşi ameninţau victimele cu armele şi le luau toate bunurile de valoare“, a declarat, ieri, cel care a coordonat ancheta, comisarul-şef Mihai Pitulescu, şeful Serviciului Judiciar din Poliţia Capitalei.

Atunci când a considerat că discipolii săi sunt suficient de pregă tiţi, Mafiotu’ a coordonat prima mare lovitură. Ţinta: bancomatul de la Raiffeisen - Crângaşi. După ce a studiat, timp de câteva zile, atât sistemul de securitate al băncii, cât şi cel de fixare al bancomatului, Cozma, însoţit de patru dintre membri bandei, a aşteptat momentul potrivit pentru a ataca. Au plecat din bancă cu bancomatul în braţe. TENSIUNI ŞI INFORMAŢII CONTRADICTORII 250 de poliţişti pe urmele hoţilor Încă de la prima lovitură, peste 20 de judiciarişti bucureş- teni au încercat să ia urma hoţilor. „A fost extrem de dificil, în primul rând, pentru că Gheorghe Cozma nu folosea niciodată aceiaşi oameni la două «lovituri» consecutive. Mai mult, era pregă tit ca, în eventualitatea în care unul dintre discipolii săi era prins, să-l poată înlocui imediat, fără să fie nevoit să renunţe la planurile sale“, adaugă unul dintre anchetatori.

O altă problemă a fost aceea că, după loviturile date în Capitală, au început să „opereze“ în ţară, însă atacurile nu au vizat doar judeţ ele limitrofe şi au fost date aparent haotic: de la Giurgiu la Râmnicu-Vâlcea şi de la Piteşti la Suceava.

„Apoi, primele informaţii despre ei au ajuns foarte greu la noi, pentru că-şi făceau veacul în cartierul Giuleşti, într-o zonă în care toată lumea cunoaşte pe toată lumea şi este foarte greu să pătrunzi. Ca să nu mai vorbim de faptul că şi-au întrerupt seria atacurilor de Sărbători, aşa că şi investigaţiile prin care încercam să ajungem la ei nu au mai putut avea continuitate. Am lucrat contracronometru, într-o tensiune continuă. În total, la acest caz am fost circa 250 de oameni“, a adăugat poliţistul. Finalul anchetei: 15 membri ai bandei, în frunte cu Gheorghe Cozma, au fost „săltaţi“ de oamenii legii care au descins în forţă în nouă dintre locuinţele acestora. Prejudiciul, greu de recuperat  După audieri-maraton, cinci dintre spărgători au fost arestaţi. Trei maşini de lux, trei pistoale, mai multe săbii şi gloanţe de calibrul 9 milimetri au fost „ridicate“ la percheziţii. Membrii bandei au avut însă grijă să cheltuiască banii. „Având în vedere faptul că maşinile nu sunt înmatriculate în România, nu excludem posibilitatea ca aceştia să fi dat câteva lovituri şi în străinătate“, au încheiat anchetatorii.

Ne puteți urmări și pe Google News