Mafiile s-au reorientat! Iată cum scot averi fabuloase din pandemie!
- Ovidiu Drugă
- 24 martie 2020, 05:38
Perioadele de panică generalizată, așa cum este și cea pe care o trăim acum din cauza pandemiei de coronavirus, sunt pentru unii o oportunitate de a se îmbogăți peste noapte. E și cazul organizațiilor criminale din întreaga lume, care își folosesc banii, relațiile și lipsa totală de scrupule pentru a face bani din nevoile, spaima și suferința altora. Iată ce scrie ziarul Italian La Repubblica:
“Organizațiile criminale sunt precum bursa, anticipează întotdeauna cum vor evolua lucrurile. Natura piețelor bursiere nu este de a fotografia criza, ci de a o prevedea; astfel, mafiile simt afacerile înainte de definirea nevoilor pieței. Ce fac clanurile, structurile cele mai bine organizate ale capitalismului contemporan, în vremea coronavirusului? Este aproape imposibil să înțelegem acum, dar deja putem bănui după câteva semnale. Din observația din aceste zile se pare că mafiile nu aveau mai multe informații decât ceilalți.
Mafiile au fost și ele induse în eroare, la fel ca toată lumea, de regimul comunist chinez care mai întâi a subestimat, apoi a ascuns și, apoi, când era imposibil să mai ascundă, a comunicat oficial răspândirea virusului. Nici măcar mafia din Hong Kong (potentele Triade) nu anticipase ce va veni, pentru a-și orienta afacerile în perspectiva pandemiei. Acum, ceea ce se întâmplă din Mexic până în Kosovo, din Italia până în Iran arată că mafiile se îndreaptă către marile speculații.
Urgențele publice sporesc potențialul de câștig pentru multe companii, nu numai pentru organizațiile criminale, dar acestea din urmă au un dublu avantaj: afaceri și tăcere. Orice situație de urgență monopolizează atenția mass-media: mecanismele criminale nu își mai ocupă spațiul lor în știri, imperativul supraviețuirii domină totul. În plus, în țări precum Italia, mașina judiciară, deja compromisă, încetinește. Pandemia este momentul ideal pentru mafii, iar motivul este simplu: dacă îți este foame, cauți pâine, nu contează din ce cuptor provine și cine o distribuie; dacă ai nevoie de un medicament, plătești, nu te întrebi cine ți-l vinde, ai nevoie de el și gata. Alegerea este posibilă doar în momentele de pace și de bunăstare.