Mafia și corupția din Ploiești. Șefa DNA a fost informată din anul 2014 despre nelegiuirile din județul Prahova

Mafia și corupția din Ploiești. Șefa DNA a fost informată din anul 2014 despre nelegiuirile din județul Prahova

Detalii uluitoare ies la iveală din denunțurile, făcute și către DNA, a doi ofițeri în rezervă ai Serviciului Român de Informații (SRI). Așa cum dezvăluiam în ediția de luni, 20 februarie, fostul șef al sectorului contraspionaj din cadrul SRI Prahova, colonelul Florin Gulianu, alături de maiorul Daniel Florea, fost șef al biroului de securitate internă, de la aceeași unitate, susțin că au informat despre încălcări ale legii săvârșite atât de procurorul Mircea Negulescu, cât și de personaje „cu greutate” ale Sistemului, precum Florian Coldea, fost prim-adjunct al directorului SRI, Mircea Cosma, fostul șef al Consiliului Județean Prahova dar și de fostul șef al SRI Prahova, colonelul Constantin Marin

Din documentele intrate în posesia Evenimentul zilei reiese că în jurul lui Constantin Marin, fostul șef al SRI Prahova, s-a coagulat o adevărată caracatiță de tip mafiot care, în loc să fie stopată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA), a fost acoperită, prin respingerea acțiunilor celor doi ofițeri.

Kovesi a aflat, Negulescu a promovat

Mai mult, unul dintre documente arată că, în noiembrie 2014, Florin Gulianu a informat- o despre infracțiunile grave, unele care puneau în pericol siguranța națională, chiar pe șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, printr-o plângere împotriva ordonanței de clasare dată de procurorul militar de caz. În document este nominalizat și Mircea Negulescu, procurorul „Zdreanță”, alături de alți magistrați, precum Liviu Tudose – fost prim procuror al Curții de Apel Ploiești, Roxana Tudose – vicepreședinte al Curtii de Apel Ploiești, Elisabeta Urlățeanu, Glorentin Teișanu – judecători. Culmea este că, în ciuda informațiilor primate de la ofițerii SRI, Laura Codruța Kovesi l-a adus pe Mircea Negulescu de la Parchetul Curții de Apel, la DNA Ploiești, în august 2015. Din această perspectivă se poate vedea influența pe care o avea șeful SRI Prahova, colonelul Constantin Marin care a fost scos basma curată deși, conform dovezilor depuse la dosar de cei doi ofițeri ai serviciului secret, era acuzat de infracțiuni grave. Așa cum arătam în ediția de ieri, colonelul de la contraspionaj și colegul său l-au acuzat pe Florian Coldea, fost prim-adjunct al durectorului SRI, că a acoperit neregulile lui Marin și a preferat să îi dea afară pe denunțători. Mai departe, era de notorietate realația strânsă dintre Laura Codruța Kovesi și Florian Coldea. În Prahova, numai o parte dintre cei denunțați s-au ales cu dosare penale întocmite de DNA, unii dintre ei, precum procrorul Aurelian Mihăilă, susținând că sunt victimele unei răzbunări a lui Negulescu.

„Nu s-a dorit elucidarea faptelor”

„Constat cu amărăciune că nici măcar nu s-a dorit elucidarea tuturor faptelor și împrejurarilor săvârșirii acestora, unele fiind calificate, de plano, ca nefiind infracțiuni ori ca, pur și simplu, nici nu s-ar fi comis”, atrăgea atenția Florin Gulianu în plângerea adresată Laurei Codruța Kovesi. Ofițerul de la contraspionaj constata că procurorul a trata acest caz ca sesizare promovată de o persoană nemulțumită de anumite măsuri sancționatorii care i s-au aplicat, „de dorință de răzbunare și de a-i face rău onestului și candidului colonel SRI Marin Constantin, care a acumulat o avere de un milion euro, parțial fraudulos”, fără să ia act de faptele penale semnalate de el.

La rândul său, Daniel Florea susține, într-o plângere adresată președintelui Tribunalului București, că „soluţiile îngrijorează cu privire la independenţa şi imparţialitatea Justiţiei, încurajând fapte ce riscă, prin trecerea timpului, să se transforme în ,,virtuţi” ale ofiţerilor SRI care deţin funcţii de conducere, aduc anumite servicii unor persoane din sistem ori folosesc Serviciul în interesul unor terţi civili, iar sistemul îi protejează”. Asta în contextual în care faptele de care era acuzat șeful SRI Prahova erau extreme de grave: luare de mită, evaziune fiscală, abuz în serviciu, favorizarea infractorului şi fals intelectual. După cum am amintit în ediția de ieri, averea lui Constantin Marin s-ar fi ridicat la aproximativ un milion euro. Timp de 10 ani, susține ofițerul, fostul său șef de la SRI Prahova a fost implicat în afaceri necurate, sesizate atât forurilor ierarhice de la București, cât și procurorilor DNA.

Nu au fost audiați martori-cheie

Faptele colonelului Constantin Marin au fost sesizate de Daniel Florea, Florin Gulianu și Sever Petre pe cale ierarhică, în SRI, în repetate rânduri, şi nu s-a luat nicio măsură legală. „De peste trei ani tot raportez în legătură cu faptele ilicite săvârşite de şeful DJI Prahova, colonel marin Constantin şi, ceea ce este relevant pentru acest caz, tocmai din această cauza am fost sancţionat disciplinar şi îndepărtat din sistem, cu atât mai mult cu cât respectivul nu a comis singur unele din aceste fraude, pistele ducând în unele situaţii şi la alţi ofiţeri cu funcţii de conducere din SRI şi la oameni politici”, susține Daniel Florea. Ofițerul spune că procurorul de caz nu audiat martori-cheie în dosar, fără să ia în seamă declarațiile celorlalți doi ofițeri, Florin Gulianu și Sever Petre. Nu a analizat declaraţiile în raport cu realitatea şi au fost interpretate cu uşurinţă în favoarea lui Constantin Marin. „Procurorul a fost contabilul şi depozitarul declaraţiilor date de Marin Constantin și a soției acestuia marin Eugenia”, susține Daniel Florea. Ofițerul a enumerate o serie de ofițeri cu funcții de conducere care nu au fost audiați dar care știu despre fapte de corupție și abuz în serviciu comise de Constantin Marin și despre legăturile „oculte” cu protectorul său, colonelul Corneliu Păltânea, fost șef la SRI Prahova, condamnat pentru fapte de corupție. Daniel Florea susține că procurorul Valentin Teodorescu, fost ofiţer SRI cu gradul de maior şi funcţia de colonel, şef de birou cunoaşte, din fosta calitate deţinută la DJI Prahova o pluralitate de fapte de corupţie şi abuz în serviciu comise de colonelul Constantin Marin. Acesta a formulat denunţ la DNA, dar procurorul militar Petrovan, actualul prefect al Capitalei, numit de Guvernul PSD, l-a soluţionat cu NUP, Cosma Mircea fiind preşedintele organizaţiei judeţene a PSD Prahova.

Mită de la libanezul Charbel Laoun, anchetat pentru evaziune fiscală

Fostul șef al SRI Prahova, Constantin Marin, este acuzat că a primit bani și foloase necuvenite de la diferite firme. Pe listă se numără SC AGRISOL INTERNAŢIONAL SA Boldeşti Scăieni, după o acţiune specifică desfăşurată la începutul lunii decembrie 2013 de către lt. col. Gheorghiță Anghel și Răzvan Dumitru, ambii din cadrul Sectorului Antiterorism Prahova, de la cetăţeanul libanez Charbel Laoun, asociat şi director general al firmei, suspectat de DNA/DIICOT pentru evaziune fiscală şi spălare de bani. Acesta le-a dat celor doi ofiţeri trei pungi cu cadouri, una dintre ele destinată colonelului Daniel Croitoru, conţinând fiecare: un plic în care se află câte o sumă de 2.000 lei, whisky, cafea, etc. Același ofițer a primit, în preajma Sărbătorilor de Paşte 2014, de la responsabilii aceleiaşi firme cu capital străin, cantităţi de produse avicole şi de carne de porc în carcasa de la alte firme libaneze patronate de conaţionalii lui Charbel Laoun, tacâmurile de pui fiind încărcate în maşină de serviciu şi transportate în unitate susținându-se că ar fi destinate popotei.

Avere nejustificată

Alte aspecte neverificate de procurorii DNA sunt cele legate de averea fostului șef al SRI Prahova: apartament cu 3 camere ultracentral Ploieşti, complet şi modern mobilat şi utilat, achiziţionat de la SRI), vila de lux la Nistoreşti-Breaza, căsuţa de grădina, cu terenul aferent de 2000 mp cu livada şi pomi-arbuşti ornamentali, având în spate pădure), un imobil rezidenţial duplex, „la gri”, în Cartierul de lux „Albert”, cu terenul aferent în discuţie, un teren ultracentral pentru construcţii rezidenţiale în oraşul climateric Breaza, în suprafaţă de 700 mp, cu toate utilităţile, trei autoturisme noi marca „KIA”, lucrări şi servicii de modernizare / reabilitare ale vilei / curţii de la Breaza şi ale imobilele părinţilor şi socrilor din sat Pantazi, com. Valea Călugărească, respectiv comuna Ariceştii Rahtivani, sat Targșoru Nou, folosind abuziv autovehicule şi cadre ale UM 0735 Ploieşti.

Palatul procurorului Negulescu, construit pe un teren obținut ilegal

Într-o filmare cu camera ascunsă, România TV a dezvăluit un fapt uluitor. Fiul procurorului Mircea Negulescu, Dragoș, a reușit să ia cadou de la stat un teren, destinat tinerilor căsătoriți, pe care familia sa îşi construieşte un palat. Terenul ar fi fost dat de Primăria Târgșorul Vechi, județul Prahova, după ce fiul lui Negulescu și-a făcut buletin, ilegal, cu domiciliul în casa unei bătrâne.

Femeia nevăzătoare s-a trezit cu băiatul procurorului... luat în spaţiu. Femeia susţine că nu a semnat niciodată actul care i-a permis lui Negulescu junior să devină de-al locului, aşadar, tânărul s-a folosit de un act fals, arată România TV. În materialul fiilmat, reporterul o întreabă pe Ioana Ciobanu, nevăzătoare dacă a semnat pentru luarea în spațiu a lui Dragoș Negulescu:

- N-am fost nicăieri dusă! N-am semnat! Nu!

- Deci n-aţi semnat dumneavoastră?!

- Nu!

- Deci e un fals! Cineva v-a falsificat semnătura!

- Da!

- Cine a făcut mizeria asta, golănia asta?

- De unde să ştiu eu, bre?

În această poveste, de vină ar fi, însă, şi fiul femeii, fost poliţist.

- Am auzit şi eu şi i-am zis băiatului: „Băi Fane, uite aşa aşa...” „Termină, bre, veziţi de treaba matale, că matale n-ai nicio problemă! Nu eşti...Şi-aşa nu vezi, nu pleci nicăieri... Stai bre, liniştită!”. Dacă el a fost un escroc de-a umblat cu fel de fel de alea”...

Primarul liberal n-a putut clarifica „minunea” în urma căreia fiul lui Negulescu a fost împroprietărit. Într-o discuție telefonică, Nicolae Drăgan spune că nu știe cu s-a întâmplat acest lucru.

Cazul lui Negulescu Junior este instrumentat, acum, de polițiștii de la IPJ Prahova.

Procurorul Mihăilă acuză: „E o răzbunare a lui Negulescu”

Aurelian Mihăilă, fostul adjunct al șefului Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, a negat în fața judecătorilor Înaltei Curți acuzațiile aduse în dosarul în care este inculpat, alături de Sebastian Ghiță și foștii șefi din Parchet și Poliție din Ploiești. Magistratul a arătat că ancheta nu este decât o răzbunare din partea procurorului Mircea Negulescu, pe motiv că nu a stopat o anchetă în care erau implicați finul și vărul procurorului „Zdreanță”, ba chiar a semnat, în 2011, pentru continuarea anchetei împotriva acestora. În acest dosar, fostul deputat Sebastian Ghiță, dat în urmărire internațională, este judecat alături de Liviu Mihail Tudose, fost procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, Viorel Dosaru, fost șef al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Prahova, Constantin Ispas, fostul șef al DGA Prahova și Aurelian Constantin Mihăilă, fost procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești.