Mafia nigeriană din Italia a speriat chiar și Cosa Nostra! Există pericolul radicalizării!

Mafia nigeriană din Italia a speriat chiar și Cosa Nostra! Există pericolul radicalizării!

Nici nu e de mirare că ministrul italian de Interne Matteo Salvini refuză cu îndârjire să redeschidă porturile pentru navele ONG-urilor care salvează imigranți. Din Africa nu vin nu numai refugiați și imigranți economici în căutarea unei vieți mai bune, ci și rețele criminale gata organizate.

Aceste grupuri de crimă organizară au reușit să pună la respect chiar și Cosa Nostra, una dintre cele mai vechi și violente mafii din Italia. O spune răspicat un raport dat publicității de Direzione Investigativa Antimafia”(DIA), un organism aflat în subordinea Ministerului de Interne. Potrivit jurnalistei Giovanna Pavesi de la ilgiornale.it, mafioții nigerieni s-au integrat perfect în Italia „inițiind sinergii criminale importante cu organizațiile mafiote ale țării”. Stabilită inițial în nord, mafia nigeriană s-a răspândit treptat pe întreg teritoriul Italiei, inclusiv în Sicilia, unde și-a delimitat propriul teritoriu chiar în fieful Cosa Nostra.

Puterea organizației criminale se bazează pe legăturile extrem de puternice dintre nigerieni, care au la bază „o componentă mistico-religioasă, dar și codurile ancestrale de comportament". Deși nu diferă de mafiile locale în ceea ce privește lipsa de scrupule și violența, rețeua se distinge prin "contactul constant cu țara-mamă”. De aici vine, susțin experții DIA, și pericolul contaminării acestei mafii cu idei islamiste, dat fiind că sângeroasa organizație teroristă Boko Haram continuă să se răspândească în Nigeria. O altă posibilitate de transformare a acestei mafii în ceea ce ziariștii și experții din Belgia și Olanda numesc Gangsta-Islam vine din închisori, care au devenit în multe dintre țările occidentale adevărate centre de islamizare. Raportul DIA definește acest grup mafiot drept "tribal și nemilos". Totuși, deși se dedau unor ritualuri voodoo, mafioții nigerieni au "o capacitate surprinzător de mare de a utiliza tehnologiile avansate. Ba, mai mult, sunt capabili să realizeze sisteme financiare paralele, prin care trimit spre Nigeria sumele mari de bani pe care le câștigă din activități ilegale".

Această rețea criminală internațională se ocupă, în special, de droguri și traficul de ființe umane. Acești adevărați negustori de sclavi au reguli stricte în ceea ce privește respectarea regulilor în interiorul grupării. Potrivit rechizitoriului redactat de procurorul Stefano Orsi din Direcția Antimafie a districtului Bologna, "pentru încălcarea acestor reguli se prevede în mod explicit pedeapsa cu moartea prin metode de tortură, de pildă arderea de viu". Clanul la care face referire procurorul italian se numește "Maphite" și se conduce după "Biblia Verde", un fel de carte a poruncilor.

Cei care vor să intre în Clanul Maphite trebuie să treacă printr-o inițiere extrem de dură. În 2016, după arestare, un fost membru al grupului a povestit ce i-a fost dat să pătimească: "Lucrurile pe care le-am văzut, când am intrat în această organizație, au fost îngrozitoare și m-au făcut să mă tem. Doar moartea te poate elibera".

Potrivit mafiotului pocăit, inițierea ar fi avut loc chiar în magazinul său: "Mi-au spus să mă dezbrac, să rămân în lenjerie și să îngenunchez. Au început să mă bată. Timp de douăzeci de minute am fost lovit cu pumnii și picioarele". Simbolul întregii inițieri a venit abia la sfârșit. Mâinile i-au fost întoarse și i s-a pus în palme o bucată de hârtie arsă, simbol al apartenenței la Maphiți.

Dar nu numai autoritățile italiene consideră mafia nigeriană o amenințare uriașă. Site-ul wikipedia notează că această organizație criminală face trafic cu copii și femei din 13 țări africane pentru muncă forțată și prostituție. Mult mai bine informați, experții FBI apreciază că mafia nigeriană este una dintre cele mai agresive din întreaga lume. Răspândită în 80 de țări, această organizație criminală provoacă anual în Statele Unite pagube de 2 miliarde de dolari numai prin fraude financiare.

 

Ne puteți urmări și pe Google News