In acest sens, au fost efectuate un număr de 56 de percheziţii la sediile unor societăţi comerciale precum si la locuinţele învinuiţilor din judeţele Călăraşi, Ilfov, Constanţa, Timişoara, Ialomiţa şi municipiul Bucureşti. Liderii grupării au fost identificaţi ca fiind El Khalil Jihad (48 de ani) şi Youssef Laoun (38 de ani), ambii având dublă cetăţenie, libaneză şi britanică.
Caruselul societăţilor comerciale
Sub coordonarea acestora, membrii grupării au utilizat mai multe societăţi comerciale şi au obţinut beneficii financiare substanţiale, prin crearea de circuite comerciale si financiare fictive, având drept scop eludarea plăţii impozitelor şi taxelor datorate bugetului de stat. În perioada 2010 – 2011,membrii grupării au realizat exporturi masive de cereale, prin disimularea provenienţei reale a mărfurilor.
Cereale din Turcia/Liban, declarate ca produse româneşti
Astfel, spun anchetatorii, deşi cerealele proveneau din Turcia/Liban, membrii grupării declarau în fals că acestea sunt produse în România şi le exportau către ţări extra-comunitare în scopul de a obţine de la statul român deduceri nelegale de T.V.A. Gruparea realiza operaţiuni de export a unor cantităţi mult mai mari de cereale decât cele menţionate în documentele vamale de export, în această modalitate realizându-se ascunderea sursei impozabile şi externalizarea sumelor de bani reprezentând venituri ale societăţilor exportatoare.
Prejudiciu de 30 de milioane de euro
Potrivit DIICOT, prejudiciul cauzat bugetului de stat prin activitatea infracţională este estimat la suma de 30.000.000 de euro. Cercetările au fost efectuate cu sprijinul B.C.C.O. Bucureşti. Suportul informativ a fost asigurat de către S.R.I. La sediul D.I.I.C.O.T. vor fi conduse 20 de persoane în vederea audierii, urmând ca după finalizarea audierilor sa fie dispuse masurile legale. În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor prev. de art. 270 alin.2 lit. a din Legea nr. 86/2006, art. 8, 9 alin. 1, lit. b,c din Legea nr. 241/2005 şi art. 23 alin. 1 lit. a, si c din Legea nr. 656/2002.