CELULĂ de CRIZĂ ACTIVATĂ de MAE. Situație TENSIONATĂ în LARGUL MĂRII. Dezvăluiri făcute pentru EvZ

CELULĂ de CRIZĂ ACTIVATĂ de MAE. Situație TENSIONATĂ în LARGUL MĂRII. Dezvăluiri făcute pentru EvZ

Un navigator român a fost răpit de la bordul unei nave elvețiene, MV Glarus , care naviga pe coasta Nigeriei, sâmbătă 22 septembrie între porturile Lagos și Port Harcourt.

Adrian Mihălcioiu, liderul FTI, Sindicatul Internațional al Navigatorilor, a declarat, pentru EVZ, că numele acestuia este Ionel H., are 61 de ani, este din Vaslui, dar domiciliază în Contanța și avea funcția de Șef Mecanic.

MAE a anunțat a fost activată Celula de Criză pentru salvarea românului răpit. Dintre cei  9 membrii ai echip ajului, doispr ezece sunt acum ostatici în mâinile piraților africani. Ministerul de Externe precizează că Ambasada României la Berna şi cea de la Abuja au în atenție acest eveniment și că s-a constituit o celulă de criză.

„Din informațiile obținut e de la autoritățile elvețiene, s-a confirmat faptul că printre membrii echipajului răpiți se află şi un cetățean român”, precizează MAE.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mineralierul de 46.000 TD W Glarus transporta grâu între Lagos şi Port Harcourt, un oraş portuar din sudul Nigeriei. Pirații au abordat nava pe când se afla la 45 de mile marine de insula Bonny. Autoritatea maritimă din Nigeria a precizat naționalitățile marinarilor răpiți: şapte sunt sunt din Filipine şi câte unul din România, Slovenia, Ucraina, Croația şi Bosnia-Herțegovina. Reprezentanții arma torului Mas soel Shipping, care operează nava MV Glarus , a comunicat: „Compania lucrează cu autoritățile şi specialiştii pentru a-i elibera rapid şi în siguranță pe cei capturați”. Răpirile sunt o problemă majoră în Nigeria, mai ales în zona Deltei Niger, ac olo fiind principala sursă a țării de petrol. Anul trecut au a vut loc zece luări de o statici în apele nigeriene.

 

Alți doi români au fost răpiți în Libia și Burkina Faso

Un inginer român a fost răpit sâmbătă, 14 iulie a.c., în Libia. Bărbatul este din Ploieşti şi are o experiență de peste 15 ani în domeniul petrolier. Omul lucra pentru o companie petrolieră care are un punct de lucru pe un câmp petrolifer din Sahara. Pe 28 august au apărut primele imagini cu inginerul român.

Teroriștii care l-au răpit au publicat o filmare în care românul apare alături de un cetățean libian, răpit și el, care transmite un mesaj în limba arabă. Iulian Gherguț, de 43 de ani, a fost răpit și el, acum trei ani, pe 4 aprilie 2015, de persoane înarmate, de la o mină de mangan din Burkina Faso, situată în provincia Oudalan, la circa 20 km de Mali.

Se presupune că grupul de terorişti provin din Mali. Singura informație despre Iulian Gherguț este că el nu a fost rănit. Și în Cazul lui Iulian Gherguț a fost formată o Celulă de Criză care este în contact cu autoritățile locale şi cu cele franceze, precum şi cu familia lui Gherguț, din comuna Săbăoani, satul Traian, județul Neamț.