MAE reacționează după postarea ministrului ungar cu harta Ungariei Mari

MAE reacționează după postarea ministrului ungar cu harta Ungariei MariSteagul României Sursa foto: Dreamstime.com

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a reacționat după ce János Lázár, ministrul ungar al Transporturilor și Construcțiilor, a postat pe pagina sa de Facebook o fotografie cu harta „Ungariei Mari”. Instituția a transmis că astfel de afirmații nu ajută relația dintre România și Ungaria.

Instituția condamnă gestul ministrului ungar și notifică autoritățile maghiare

„Ca urmare a solicitării dumneavoastră legată de publicarea, de către ministrul ungar al transporturilor și construcțiilor, János Lázár, pe pagina personală de Facebook, a unei fotografii cu harta ”Ungariei Mari”, precizăm că Ministerul Afacerilor Externe denunță orice tip de politici revizioniste, acest lucru fiind transmis părții ungare cu prilejul tuturor întrevederilor la nivel de demnitari”, a transmis MAE.

În acest context, instituția a luat legătura cu autoritățile maghiare aflate la București, semnalând cazul. Ministerul Afacerilor Externe a subliniat că România și Ungaria au angajamente comune care trebuie respectate de ambele părți.

„În cazul specific la care faceți referire, Ministerul Afacerilor Externe a transmis însărcinatului cu afaceri a.i. al Ungariei la București dezaprobarea față de gestul ministrului ungar, subliniind că orice manifestare care implică mesaje de tip revizionist, indiferent de forma pe care o îmbracă, este inacceptabilă, contrară realităților actuale și angajamentelor asumate în comun de România și Ungaria”, au precizat reprezentații instituției.

MAE

MAE. Sursa foto: Arhiva EVZ

MAE: Gesturi precum cel al ministrului ungar nu sprijină relațiile de bună vecinătate

MAE a reafirmat că astfel de gesturi nu ajută relațiile bune dintre România și Ungaria și că istoria comună ar trebui lăsată în seama istoricilor.

„Ministerul Afacerilor Externe a reiterat și pe această cale poziția transmisă constant autorităților ungare, și anume că astfel de abordări nu susțin obiectivul promovării unor relații pragmatice, de bună vecinătate și colaborare dintre cele două țări, în interesul nemijlocit al tuturor cetățenilor români și ungari, iar istoria comună trebuie să rămână obiectul de studiu al istoricilor”, a transmis instituția.

Ne puteți urmări și pe Google News
Recomandările noastre