MAE a reacționat, în contextul bărbatului arestat în cazul de spionaj în favoarea Rusiei. Oficialii Ministerului au decis expulzarea unui diplomat din cadrul Ambasadei Moscovei la București.
Ministerul de Externe a decis să declare „persona non grata” un diplomat rus, în contextul cazului de spionaj instrumentat de DIICOT. Un bărbat din Ploiești a fost arestat, pentru 30 de zile, pentru trădare. El este acuzat că a filmat și transmis Rusiei informații de natură militară.
MAE a expulzat un diplomat rus
Ministerul Afacerilor Externe a informat, într-o notă de presă, că autoritățile române au decis expulzarea unui diplomat din cadrul Ambasadei Federației Ruse la București. Oficialii MAE nu au dat prea multe detalii cu privire la motivele expulzării. Potrivit acestora, diplomatul a desfășurat activități care contravin prevederilor Convenției de la Viena din 1961 privind relațiile diplomatice.
„Ministerul Afacerilor Externe informează că autoritățile române au decis declararea persona non grata pe teritoriul României a unui diplomat din cadrul Ambasadei Federației Ruse la București, pentru activități care contravin prevederilor Convenției de la Viena din 1961 privind relațiile diplomatice”, se arată în nota de presă.
Conform comunicării, decizia a fost comunicată însărcinatului cu afaceri ad interim al Federației Ruse la București. Oficialul rus a fost convocat la sediul MAE de către ministrul Luminița Odobescu.
„Aceste elemente au fost comunicate părții ruse astăzi, 24 mai 2024, în cursul convocării la sediul MAE, din dispoziția ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu, a însărcinatului cu afaceri a.i. al Federației Ruse la București”, se arată în informare.
Spion arestat la București
Decizia de expulzare, adoptată de MAE, vine la inițiativa SRI, conform unui comunicat de presă. Măsura a fost propusă după ce DIICOT a anunțat că a reținut un bărbat pentru spionaj în favoarea Rusiei.
„În același caz, la propunerea Serviciului Român de Informații, un diplomat din cadrul Ambasadei Federației Ruse la București, care beneficia de informațiile furnizate de cetățeanul român, a fost declarat persona non grata de către Ministerul Afacerilor Externe, la data de 24.05.2024, în temeiul art. 9 alin (1) al Convenției de la Viena din 18.04.1961 privind relațiile diplomatice, ratificată prin Decretul nr. 566/1968”, arată SRI.
Bărbatul acuzat de trădare în favoarea Rusiei a fost prezentat la Curtea de Apel București cu propunere de arestare preventivă. Iar judecătorii au dispus reținerea în arest preventiv pentru 30 de zile.
„Din probatoriul administrat în cauză a reieșit că începând cu anul 2022 acesta a procedat la supravegherea unor obiective militare românești sau aparținând NATO amplasate în proximitatea municipiului Tulcea, colectând informații cu caracter militar și efectuând fotografii privind tehnica militară de luptă și deplasarea personalului în zona de graniță cu Ucraina, pe care le-a transmis către diplomați din cadrul Ambasadei Federației Ruse la București”, se arată într-un comunicat DIICOT.
MAE a mai expulzat diplomați suspecți de spionaj
SRI a transmis, în același comunicat de presă că DIICOT a acționat în cadrul unei operațiuni comune cu ofițerii serviciului de informații. Acesta transmitea informațiile secrete către diplomați din cadrul Ambasadei Rusiei la București
„Începând cu anul 2022, cetățeanul român a colectat informații cu caracter militar și a fotografiat tehnică militară de luptă și deplasarea personalului în proximitatea unor obiective militare românești sau aparținând NATO, amplasate pe teritoriul României. Informațiile colectate au fost transmise către diplomați din cadrul Ambasadei Federației Ruse la București. Curtea de Apel București a dispus arestarea preventivă a cetățeanului român pentru o perioadă de 30 de zile”, se mai arată în comunicatul SRI.
MAE a expulzat și în trecut diplomați din cadrul Ambasadei Rusiei de la București. În urmă cu doi ani, România a mai expulzat 10 diplomați ruși, pentru același motiv, oficial. Decizia autorităților române se alinia cu măsurile întreprinse de mai multe state, printre care Germania, Franța, Italia, Danemarca, Suedia, Spania și altele. Măsura a venit după dezvăluirea crimelor de război comise de Rusia în Ucraina.