MAE pregăteşte un "desant", pentru a explica guvernelor europene situaţia din România

MAE pregăteşte un "desant", pentru a explica guvernelor europene situaţia din România

Ministrul de Externe, Andrei Marga, a minimalizat, azi, importanţa criticilor externe la adresa luptei politice din România din ultima vreme, spunând că nu există nicio declaraţie a vreunei instituţii precum MAE, Preşedinţie sau Guvern din ţările europene. În context, Marga a anunţat că se va întâlni cu Hillary Clinton, în luna octombrie, la Washington şi că se pregăteşte o vizită a Papei Benedict al XVI-lea în România, care să aibă loc "cât de curând".

Andrei Marga a declarat, într-o conferinţă de presă, că declaraţiile referitoare la situaţia României au fost făcute la nivel mai jos, de exemplu în cazul MAE francez de către purtătorul de cuvânt, iar ministrul german de Externe, Guido Westerwelle, a răspuns unor întrebări ale jurnaliştilor.  Marga a precizat că a discutat atunci cu aproape toţi miniştrii de Externe din statele UE, în legătură cu referendumul şi, în plus, MAE a pregătit o acţiune de informare, care va începe mâine, "un desant", pentru a arăta ce s-a întâmplat, de fapt, în România, pentru că nu a fost vorba despre o lovitură de stat. Recunoscând, totuşi, criticile venite din partea Comisiei Europene, ministrul a precizat că pe Mecanismul de Cooperare şi Verificare a avut deja loc la Ministerul Justiţiei o reuniune, în care s-a discutat cu "toate instituţiile implicate, inclusiv Ministerul de Interne", despre raportul CE. "Ne preocupă să lămurim cum s-a derulat referendumul şi care au fost mecanismele legale", a mai spus Marga, adăugând că vor fi oferite lămuriri pe cele 11 puncte subliniate de oficialii europeni, România va aplica acele măsuri şi tratează situaţia "cu toată atenţia". Marga se va întâlni cu Hillary Clinton la Washington Andrei Marga a anunţat că va avea o întrevedere, la sfârşitul lunii septembrie - începutul lunii octombrie, la Washington, cu secretarul de Stat american, Hillary Clinton.

El a precizat că, în 17-18 octombrie, va avea o întâlnire la Berlin cu omologul său german Guido Westerwelle, iar în marja Adunării Generale a ONU speră să aibă o discuţie cu omologul său rus, Serghei Lavrov.

Vor avea loc discuţii, la Viena, cu ministrul de Externe al Austriei, apoi, foarte probabil, undeva în nordul Greciei, cu ministrul de Externe al Greciei şi al Bulgariei în cadrul unei trilaterale. Ministrul de Externe al Italiei va face o viziăt în România, în Marea Britanie vor avea loc discuţii cu ministrul de Externe, William Hague. De asemenea, sunt programate discuţii cu ministrul de Externe al Poloniei, la Varşovia, cu ministrul de Externe al Suediei la Bucureşti, cu ministrul de Externe al Turciei la Ankara, la Budapesta cu ministrul de Externe al Ungariei.

În plus, în 3 septembrie ministrul de Externe francez, Laurent Fabius, va veni în România la deschiderea Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române, la care va participa şi Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Catherine Ashton.

Ne puteți urmări și pe Google News