MAE: Atenționare de călătorie privind trecerea frontierei bulgare, pe fondul timpului crescut de așteptare

MAE: Atenționare de călătorie privind trecerea frontierei bulgare, pe fondul timpului crescut de așteptare

Ministerul Afacerilor Externe a emis o atenționare de călătorie pentru toți cei care intenționează să călătorească în Bulgaria sau să tranziteze acest teritoriu către Grecia sau Turcia pe perioada lunii august, pe fondul timpilor mari de așteptare la tranzitarea punctelor de forntieră. În acest sens, șoferi sunt sfătuiți să folosească toate punctele de trecere a frontierei.

Pentru evitarea tipilor mari de așteptare la tranzitarea punctelor de frontieră bulgare, MAE recomandă folosirea tuturor punctelor de frontieră bulgare, deschise circulației rutiere internaționale.

Astfel, mai multe puncte de trecerea a frontierei pot fi folosite, atât din România în Bulgaria, cât și din Bulgaria în Grecia sau Turcia.

La frontiera română- bulgară

  • Giurgiu- Ruse,
  •  Calafat- Vidin,
  • Negru-Bodă- Kardam,
  • Vama Veche- Durankulak, Lipnița- Kainardja și Dobromir- Krushari (pentru autovehiculele cu masă totală admisă de până la 3,5 tone, orarul de funcționare este de la ora 8.00-20.00);
  • Ostrov-Silitra;
  • Turnu Măgurele- Nikopol;  Zimnicea- Svishtov (feribot, cu progam de funcționare de la 8.00- 20.00).

Conform paginii oficiale a Ministerului bulgar al Afacerilor Interne, punctul de frontieră Bachet- Oryahovo, ce se putea traversa cu feribot-ul, este închis din cauza nivelului scăzut al Dunării.

Ne puteți urmări și pe Google News

La frontiera bulgaro-elenă

  • Kulata- Promachonos;
  • Makaza- Nimfea (masa totală a autovehiculelor de până la 3,5 tone);
  • Ilinden-Exohi;
  • Kapitan Petko Voivoda- Ormenion (ruta spre Alexandropolis);
  • Zlatograd- Termes și Ivaylovgrad –Kiprinos (doar pentru autovehiculele cu masă totală admisă de până la 3,5 tone).

În cazul tranzitării punctului de frontieră Kulata, se recomandă să nu se folosească trasee secundare sau terțiare ocolitoare în scopul evitării coloanelor de mașini aflate în așteptare pe A3 – Struma, pe sensul de ieșire din Bulgaria către Grecia.

La frontiera bulgaro-turcă

  • Kapitan Andreevo- Kapikule;
  • Lesovo- Hamzabeyli;
  • Malko Târnovo- Derekoy (infrstructură redusă și timp măriți de așteptare).

Totodată, MAE recomandă cetățenilor români care călătoresc în sau prin Bulgaria să se asigure că dețin suficiente resurse de combustibil, apă și alimente și să mențină în stare de funcționare mijloacele mobile de comunicare.

De asemenea, firmelor românești de transport internațional de marfă sau pasageri li se recomandă să ia măsuri adecvate în vederea organizării temeinice a itinerariilor de deplasare cu luarea în considerare a posibilității de a se înregistra timpi măriți de așteptare la trecerea frontierei.

În plus, șoferii sunt îndemnați să respecte cu strictețe regulile de circulație rutieră, în special regimul legal de viteză admisă.

În acest context, este importantă informarea corectă a șoferilor români, achiziționarea din timp a vinietelor electronice și achitarea conformă a taxelor de drum de tip TOLL petru folosirea infrastructurii rutiere din Bulgaria, potrivit Mediafax.

Aglomeraţie în Vama Giurgiu

În prezent, este aglomeraţie în Vama Giurgiu, unde sunt timpi mari de aşteptare atât pentru autoturisme, cât şi pentru camioane. Astfel s-au format cozi kilometrice.

Îm ultimele 24 de ore, 9.500 de autoturisme şi 2.100 de camioane au tranzitat acest punct de trecere a frontierei, cel mai aglomerat fiind sensul de ieşire din ţară. S-au format cozi kilometrice de autoturisme pe DN5D, pe centura oraşului Giurgiu, astfel că acestea au fost direcţionate şi prin municipiul Giurgiu.

Astfel au fost deschise cinci artere pe sensul de intrare şi şase artere pe cel de ieşire pentru autoturisme. Pentru autocamioane, traficul se desfăşoară pe câte cinci artere de circulaţie atât pe sensul de intrare în ţară, cât şi pe sensul de ieşire din ţară.

Pentru fluidizarea traficului au fost suplimentate arterele de control şi numărul poliţiştilor de frontieră care îşi desfăşoară activitatea la controlul documentelor.

Poliţia de frontieră recomandă, pentru evitarea aglomerării, tranzitarea tuturor punctelor de frontieră de la graniţa cu Bulgaria şi consultarea aplicaţiei Trafic online, disponibilă pe site-ul Poliţiei de Frontieră, potrivit Radio România Actualități.