„Made in Cisjordania”, alt motiv de tensiuni între Biden şi Netanyahu

„Made in Cisjordania”, alt motiv de tensiuni între Biden şi Netanyahu Joe Biden. Sursa foto: EPA/JIM LO SCALZO

„Made in Cisjordania” este cel mai nou motiv de tensiuni între Joe Biden, aflat în campanie electorală și nevoit să facă pe plac politicienilor antisemiți de extremă stânga din Partidul Democrat, şi premierul israelian Benjamin Netanyahu.

Biden, relații tot mai proaste cu Israel

Administrația Joe Biden intenționează să ceară ca produsele care au fost fabricate în așezările evreiești din Cisiordania să reflecte acea origine pe etichetă, astfel încât consumatorii americani să aibă suficiente informații pentru a decide dacă vor să le cumpere sau nu.

Măsura, care ar putea să stârnească nemulțumire în Israel, a fost pe punctul de a continua luna trecută, după ce ministrul de Finanțe israelian de extremă-dreapta, Bezalel Smotrich, care este și colonist, a anunțat cea mai mare acaparare de terenuri din Cisiordania din ultimii ani, lucru care a nemulţumit serios actualul guvern american.

În februarie, Biden a susținut că extinderea colonizării de către Israel „a fost în contradicție cu dreptul internațional”. Potrivit ONG-ului B'Tselem, 620.000 de coloniști evrei trăiesc în Ierusalimul de Est și Cisiordania, teritorii ocupate de Israel în urma Războiului de șase zile, din 1967, când țara a fost atacată de cinci state arabe din vecinătate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Barack Hussein Obama, măsuri radicale contra Israelului

Această etichetare este deja prezentă în Europa. În 2019, Curtea de Justiție a UE a decis că alimentele care provin din teritoriile ocupate de Israel trebuie raportate și, dacă este cazul, să se precizeze că este o „colonie israeliană”. În timp ce unii au dorit să scoată în evidenţă a „caracterul ilegal” al așezărilor, administrația lui Donald Trump a avut întotdeauna tendința de a șterge distincția dintre Israel și Cisiordania.

Israel

Israel. Sursa foto: Dreamstime.com

Fostul președinte a fost presat de mai mulți membri din cadrul Partidului Republican care susțineau că această decizie „ar împiedica viitoarele administrații să facă diferențe între Israel și Cisiordania”. În decembrie 2020, cu puțin timp înainte de a părăsi Casa Albă, Trump a aprobat regula conform căreia bunurile produse în Cisiordania să fie etichetate drept „made in Israel”. Acum, Biden ar putea inversa această măsură.

Şi președinții democrați anteriori au încercat să facă acest lucru din 1967. După semnarea din 1995 a Acordurilor de la Oslo, Bill Clinton a căutat să impună etichetarea produselor din colonii cu marca „made in Cisiordania”, dar liniile directoare nu au fost niciodată implementate. Abia la sosirea lui Barack Obama, care a aplicat amenzi oricui nu respecta regulile de etichetare, această idee a început să fie luată în serios. Biden intenționează să facă același lucru pentru a face presiuni asupra Israelului și pentru a-l face pe partenerul său să înțeleagă nemulțumirea față de modul în care gestionează războiul din Gaza.

Ce va face Biden

De când a sosit Biden la Casa Albă, în ianuarie 2021, mai multe grupuri de extremă stânga evreiești din SUA l-au presat să impună etichetarea cu Cisiordania.

Problema a ieșit din nou în prim-plan tocmai când relațiile dintre Biden și vechiul său prieten Benjamin Netanyahu se răcesc, deoarece primul nu împărtășește modul în care cel din urmă gestionează războiul din Fâșia Gaza, mai ales după moartea a șapte voluntari de la World Central Kitchen, ONG-ul bucătarului spaniol José Andrés, care a distribuia mâncare în regiune. Printre cei decedați se numără o victimă cu dublă naționalitate americană și canadiană, ceea ce a stârnit și mai mult furia unor americani care susțin din ce în ce mai puțin alianța SUA cu Israelul.

(Articol de Mamen Sala, La Razon; Traducerea: Rodezia Costea, RADOR RADIO ROMÂNIA)