Ping-pong în Sănătate. Iadul trăit de Mădălina, tânăra arsă de la Tulcea. Spitalul de Urgență Timișoara a fost de acord cu transferul, apoi s-a răzgândit

Ping-pong în Sănătate. Iadul trăit de Mădălina, tânăra arsă de la Tulcea. Spitalul de Urgență Timișoara a fost de acord cu transferul, apoi s-a răzgândit

Mădălina, tânăra de 25 de ani din Tulcea care a ars în noaptea de duminică spre luni, se zbate între viațăși moarte, după ce spitalele din Timișoara și din București au refuzat să o interneze. Mădălina a fost transferată, ieri, la un spital din Bruxelles, cu un avion militar, într-o misiune umanitară a Forţelor Aeriene Române.

Bogdan, fratele Mădălinei, a dezvăluit pentru EVZ detaliile iadului prin care sora sa trece, de la momentul accidentului și până la refuzul spitalelor din Timișoara și Capitală de a o interna.

„În jurul orei 11, Mădălina și cu iubitul ei Dumitrel au ieșit afară. Fiind frig s-au dus la cabana lui Dumitrel. Cabana se afla pe unul dintre pontoanele comunei Sfântul Gheorghe. Pentru a face focul, au luat dintr-o barcă un bidon de 5 litri de benzină și l-au turnat pe o plită. Atunci s-a produs o flamă care l-a ars pe față și pe mâini pe prietenul surorii mele. Presupun că din cauza sperieturii a aruncat bidonul spre ușă, unde era și Mădălina, bidon care luase foc. Apoi, Dumitrel a spart geamul cabanei cu cotul, a sărit în apă și a ieșit la mal, unde s-a pus în poziție de ghem. Bărbatul care a salvat-o pe Mădălina -avea și el o cabană lângă- mi-a zis că a ieșit afară și că l-a întrebat pe prietenul surorii mele dacă mai e cineva în înăuntru”.

Iubitul Mădălinei ar fi spus că nu e nimeni în cabana care arde

Ne puteți urmări și pe Google News

 „Acesta a spus că nu mai e nimeni, însă vecinul a auzit pe cineva zbierând din cabană. Apoi, a luat o pătură pe care a udat-o, a intrat în cabană și a scos-o de acolo. A sunat la poliție, la salvare, ne-a anunțat și pe noi. A dus-o la dispensarul din Sfântul Gheorghe, iar de acolo au sunat la Tulcea pentru o ambulanță, care a venit pe apă foarte târziu. În peste două ore. La spitalul din Tulcea am aflat că sora mea a suferit arsuri de gradul IV pe 50% din suprafața corpului. Pe Dumitrel l-au trimis la Constanța, dar pe Mădălina nu, din cauză că era într-o stare gravă. De la Tulcea s-a sunat către spitalele din Timișoara și din București. La ora 16, a primit un loc la Timișoara. Elicopterul a decolat la puțin timp după ora 16:00. Peste o oră și jumătate m-au sunat cei de la spitalul din Tulcea care mi-au spus că Mădălina nu va mai fi tranferată la Timișoara și că o se întoarcă la Constanța. Patru ore a stat în aer degeaba. Cei de la Timișoara susțin că este imposibil să fi fost trimis un elicopter către ei, pentru că sunt în renovări. Așa i-a zis un doctor tatălui meu. Acum, sora mea nu e conștientă, este arsă pe căile respiratorii până la plămâni”, a declarat, pentru EVZ, fratele victimei.

„Unitatea medicală nu și-a dat acceptul pentru aducerea pacientei”

Managerul Spitalului Clinic de Urgență Județean din Timișoara, Marius Craina, susține că pacienta arsă de la Constanța nu a ajuns la Timișoara, iar acest lucru s-a întâmplat deoarece Clinica de Mari Arși din cadrul spitalului este în plin proces de renovare și dotare, șantierul nepermițând astfel primirea pacienților.

„Spitalul nu și-a dat acceptul pentru aducerea pacientei, iar aceasta nu a fost adusă la noi din motive obiective. Am avut o discuție în care am informat care este situația Centrului de Mari Arși, și anume că acesta este în renovare și astfel nu putem primi pacienți. Nu am avut nicio persoană adusă cu elicopterul la Timișoara”, a explicat pentru EvZ doctorul Marius Craina.

DSU se contrazice cu Spitalul Județean din Timișoara

În răspunsul formulat pentru EVZ, reprezentanții Departamentului pentru Situații de Urgență susțin exact opusul: „În cursul zilei de ieri, pentru transferul pacientei, reprezentanții Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) și ai Ministerului Sănătății (MS) au consultat reprezentanții spitalelor Clinic de Urgență București „Floreasca”, Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov, Spitalul Universitar de Urgență Militar „Carol Davila” și ai Spitalului Universitar de Urgență București, de unde au primit răspunsul că nu au locuri pentru pacienții mari arși, după care au contactat reprezentanții Spitalului Județean de Urgență din Timișoara, care și-au dat acceptul pentru transfer.”

 

Patru ore prețioase, risipite absurd într-un elicopter

Oficialii aceluiași departament, cel al Situațiilor de Urgență, au mai adăugat că „a fost organizat transferul pacientei cu elicopterul către Timișoara, dar în timp ce se efectua transferul, reprezentanții spitalului au revenit și au informat că nu pot să primească pacienta din lipsa locurilor pentru pacienții cu arsuri grave.

În urma discuțiilor avute cu medicii de gardă din Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța, s-a obținut acordul acestora pentru internarea pacientei, având în vedere că în secția de Anestezie - Terapie Intensivă (ATI) existau locuri libere pentru pacienți intubați și ventilați, iar medicul de gardă de la Chirurgie Plastică a acceptat internarea pacientei, urmând ca Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU), în colaborare cu Ministerul Sănătății (MS), să identifice, ulterior, un centru specializat în tratamentul arsurilor din țară sau din străinătate care să accepte primirea pacientei.

În cursul acestei dimineți, s-a obținut acordul pentru transferul pacientei la Spitalul Militar „Reine Astrid” din Bruxelles, Belgia, cu sprijinul MApN, care a pus la dispoziție o aeronavă militară. Personalul medical de însoțire este din cadrul UPUSMURD București”, potrivit aceluiași răspuns al DSU, transmis Evenimentului zilei.

 

Un detaliu care răstoarnă totul: zborul a fost dirijat de Centrul Operativ pentru Situații de Urgență

Centrul Operativ pentru Situații de Urgență (COSU), care aparține Departmentului pentru Situații de Urgență a fost cel care a dirijat elicopterul către Timișoara și tot acesta a dispus, după două ore, intoarcerea din drum a aparatului de zbor, direcționându-l spre Spitalul Județean de Urgență Constanța, au declarat pentru EVZ surse apropiate cazului. Asta după ce, toată ziua de luni, spitalul tulcean a căutat în toată țara un pat pentru Mădălina la Spitalul de Arși, la Spitalul Militar, la Spitalul SRI. Într-un final COSU ar fi anunțat Tulcea că s-a ivit un loc la secția Casa Austria a Spitalului Județean Timișoara. Elicopterul SMURD a plecat de la Tulcea la Timișoara la ora 16,15 iar la ora 18,00 spitalul a anunțat familia că elicopterul a fost întors din drum din decizia COSU fiind direcționat spre Constanța. Raed Arafat nu răspunde la telefon. (Feri Predescu)