Macron și Scholz promit că vor sprijini Ucraina până la victorie

Macron și Scholz promit că vor sprijini Ucraina până la victorie Macron și Scholz / Sursa foto: EPA/Christophe Ena

Volodimir Zelenski a sosit miercuri seară la Paris pentru a lua masa la Elysée cu președintele Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz într-o escală a turneului său european, care a fost făcut public aproape din mers din motive de securitate.

Aceasta este a doua sa călătorie în străinătate de la începutul invaziei ruse, după călătoria sa în Statele Unite din 21 decembrie 2022 și, de asemenea, a doua întâlnire față în față dintre Zelenski și Macron după ce liderul francez a fost la Kiev în iunie anul trecut.

Pe lângă faptul că a cerut mai mult ajutor militar, Zelenski a venit la Paris pentru a se asigura că toate ajutoarele materiale și financiare deja promise vor ajunge la timp, primul obiectiv într-un moment crucial de când ucrainenii speculaseră despre o ofensivă rusească de anvergură în zilele care coincid cu prima aniversare a războiului. "Cu cât avem mai devreme arme grele și avioane moderne, cu atât mai repede se va încheia acest război și ne vom putea întoarce la pace în Europa", a spus Zelenski.

Promisiunile pe care le-au făcut Macron și Scholz

Alături de el, Macron l-a asigurat pe Zelenski de "hotărârea sa de a-l însoți spre victorie" împotriva invaziei ruse. "Ceea ce este în joc în Ucraina este viitorul Europei, suntem foarte conștienți", a spus gazda evenimentului. La rândul său, Scholz a considerat "un semnal puternic" faptul că Zelenski va participa joi la summitul UE de la Bruxelles, întrucât "Ucraina face parte din familia europeană". "Rusia nu trebuie să câștige acest război", a adăugat el.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cina dintre cei trei lideri ar fi fost ceva de neimaginat în urmă cu doar câteva săptămâni. Cei trei au avut puncte tari de dezacord în acest an de război din diferite motive, dar ultimele angajamente luate, în special prin încălcarea tabuului privind trimiterea tancurilor de luptă, au făcut posibil acest lucru.

Mai ales ieşirea Berlinului din indecizia sa de a trimite tancurile Leopard, la o zi după ce Parisul a anunțat trimiterea tancurilor franceze AMX-10 RC, arătând încă o dată lipsa de coordonare a unei axe franco-germane care este încă prost unsă. Și rănile au fost pe ambele părți. Faptul că Macron a grăbit cu o zi anunțul de la începutul lunii ianuarie a fost înțeles în unele cercuri din Berlin ca încă un semn al relațiilor proaste dintre cei doi lideri.

După ce s-a știut că Parisul se pregătește să trimită vehicule blindate occidentale, presa germană a insistat pe argumentul că Berlinul nu mai are scuze oferind imaginea că Germania, din nou, acționează doar sub presiune externă. Schimbând perspectiva, la Paris, a enervat coordonarea preferenţială pe care Berlinul a avut-o cu Washingtonul în timpul unei bune părţi a războiului.

Cancelarul Germaniei, vorbe simbolice

Dar rănile din acest triunghi de conviețuire dificilă nu se opresc aici și cele ale duetului Macron-Zelenski sunt mai puține. Angajamentul din ianuarie a atenuat iritarea pe care Kievul a resimțit-o de mai multe ori față de actul de echilibristică al lui Macron, ultimul în decembrie anul trecut, după ce a cerut "garanții de securitate" pentru Moscova într-o pace ipotetică.

Mai exact, pe partea germană, cuvintele rostite de cancelarul Scholz în fața Bundestagului chiar înainte de a veni la Paris au fost simbolice. Cancelarul a afirmat că Ucraina aparține Europei și că "viitorul ei este în UE". În discursul său, el a criticat și competiția pe care unele țări par să o desfășoare pentru a vedea cine trimite arme mai multe și mai bune în Ucraina. În opinia sa, această cursă dăunează unității dintre aliații țării invadate și a cerut să se pregătească cu calm deciziile în această chestiune și să fie făcute facă publice doar atunci când sunt luate.

sursa: RADOR