Evenimentul Zilei > International > Macron: „Limba franceză NU mai are nici o LEGĂTURĂ cu Franța… Trebuie să fie o limbă FEMINISTĂ”
Macron: „Limba franceză NU mai are nici o LEGĂTURĂ cu Franța… Trebuie să fie o limbă FEMINISTĂ”

Macron: „Limba franceză NU mai are nici o LEGĂTURĂ cu Franța… Trebuie să fie o limbă FEMINISTĂ”

Pledând pentru „reinventarea” francezei, Emmanuel Macron a făcut câteva afirmații halucinante la Summit-ul Francofoniei de la Erevan.

Franceza este a cincea cea mai răspândită limbă din lume, cu 300 de milioane de vorbitori. Totuși, în cuvântarea pe care a ținut-o joi la al 17-lea Summit al Francofoniei, Macron apreciază că aceasta rămâne „prea instituțională” și a cerut ca ea să devină mai „pluralistă”.

Limba franceză nu ne aparține nici unuia dintre noi, ci este proprietatea tuturor. Ea s-a emancipat de legătura cu națiunea franceză, pentru a-i primi pe toți visătorii”, a spus Macron, după ce a adus un omagiu lui Charles Aznavour, de origine armeană.

„Comunitatea noastră lingvistică este o ființă vie care se îmbogățește cu noi sensuri”, a mai spus președintele francez, citând numele lui Ionescu, Kundera sau Senghor.

„Când vorbesc despre limba franceză, vorbesc despre limbile noastre franceze. Epicentrul său nu este nici la dreapta, nici la stânga Senei. Este fără îndoială în bazinul fluviului Congo sau undeva în această regiune”, și-a continuat Macron halucinantul său discurs.

El a făcut o paralelă cu engleza, care ar fi „devenit o limbă de consum”, în vreme ce franceza este o „limbă de creație”. Dar și o limbă pe care o dorește să participe la emanciparea femeilor pe continentul african.

„Francofonia este feministă. Viitorul Africii trebuie să fie feminist.”