Macron, în China. Ce CADOU impresionant i-a dus lui Xi Jinping și ce a OBȚINUT în schimb
- Simona Stupar
- 11 ianuarie 2018, 12:59
Președintele francez Emmanuel Macron a făcut o vizită de trei zile în China, încercând să câștige simpatia lui Xi Jinping și să îmbunătățească relațiile bilaterale.
Când a sosit la Beijing, luni, cu un avion special, Macron i-a adus președintelui chinez un cadou deosebit, ca să-i arate cât de importante sunt relațiile dintre cele două țări: un cal de 8 ani, pe nume Vesuvius de Brekka, din cavaleria prezidențială.
Parisul a numit calul „un gest diplomatic fără precedent” și intenția este clară: vizita lui Macron este o ofensivă șarmantă a francezilor asupra chinezilor. Și acesta este doar începutul, scrie CNN.
Prima oprire a lui Macron în turneul său a fost orașul antic Xi'an, de unde a pornit inițiativa ambișioasă de comerț a președinte Xi numită Noul Drum al Mătăsii. Președintele francez ar trebui să joace un rol cheoe în planul de trilioane privind infrastructura și comerțul, și pornind din Xi'an el a transmis simbolic sprijinul Franței pentru acest proiect.
În Beijing, după vizita în Orașul Interzis, Macron l-a lăudat pe comunistul Xi care a promis o deschidere a țării către exterior, către comerțul multilateral și față de Acordul climatic de la Paris. A vrut să impresioneze cu sloganul său „Să facem plante noastră extraordinară din nou”, pe care l-a tradus în dialectul mandarin al limbii chineze.
Toate aceste eforturi îi convin de minune lui Xi, care a dorit să se poziționeze ca lider în domeniul comercial și al schimbărilor climatice, spre desoeebire de SUA, sub conducerea lui Donald Trump.
Criticii vorbesc despre economia Chinei este mai puțin liberă decât se spune, iar producția de cărbune și alte industrii poluante continuă off-shore, deși pe plan intern se investește în energie regenerabilă.
Franța urmărește, de fapt, o relație conomică mai solidă, mai profitabilă, echilibrată cu China, încercând să-și consolideze rolul ca reprezentant externe al UE. Deficitul comercial al Franței cu China este de circa 30 de miliarde de dolari, cel mai mare cu orice țară, iar Macron vrea să rezolve această problemă. A cerut Chinei să acorde companiilor franceze un acces mai amre la consumatorii chinezei.
În acest tuneu, au fost semnate 50 de acorduri comerciale, inclusiv unul în comerț cu amănuntul, altul în industria aerospațială și altul în energia nucleară. Embargoul Chinei asupra cărnii de vită din Franța va fi ridicat în următoarele șase luni.
Aceste acorduri nu sunt atât de mari precum cele încheiate de Trump în noiembrie, acelea fiind de ordinul a 250 de miliarde de dolari, comentează presa americană.