Evenimentul Zilei > International > Macron îl imită pe Trump! Francezii au început să „vâneze” și ei teroriști faimoși!
Macron îl imită pe Trump! Francezii au început să „vâneze” și ei teroriști faimoși!

Macron îl imită pe Trump! Francezii au început să „vâneze” și ei teroriști faimoși!

Filiala din Maghreb a Al-Qaeda a confirmat moartea fondatorului principalului grup jihadist tunisian, Abu Iyadh. Teroristul a fost ucis într-un raid al armatei franceze în Mali, informează Le Figaro.

Confirmarea succesului operațiunii a venit de la centrul american pentru monitorizarea site-urilor islamice, care a găsit pe internet un film în care liderul Al-Qaeda din Magrebul Islamic, Abou Moussab Abdoul Wadoud, deplânge moartea mai multor  „martiri”.

Seifallah Ben Hassine, zis și Abou Iyadh,  este fondatorul Ansar al-Sharia, principalul grup jihadist tunisian apropiat de al-Qaeda. El a fondat această organizație teroristă la numai trei luni după ce guvernul instaurat de revoluția din 2011 l-a eliberat din închisoare, ca parte a unei amnistii generale.

Abou Iyadh avea încă de atunci nenumărate crime pe conștiință. Veteran al luptelor duse de al-Qaeda în Afganistan și soldat credincios al lui Osama bin Laden, Abou Iyadh  a fost implicat, cu trei zile înainte de atacul asupra turnurilor gemene, în asasinarea celebrului comandant afghan Massoud, adversarul talibanilor.

Nici după eliberarea din încisoare, teroristul nu a stat cu mâinile în sân. A organizat atacul asupra Ambasadei Statelor Unite ale Americii din Tunis din septembrie 2012. A fugit apoi, mai întâi în Libia și apoi în Mali. Pe lista „teroriștilor internaționali” câutați de SUA a ajuns însă abia în 2014.

Alături de Abou Iyadh, printre cei jeliți de islamiștii din Maghreb se numără și algerianul Djamel Okacha, alias Yahya Abou El Hamame, numărul doi din principala alianță jihadistă din Sahel. Și acesta a fost ucis tot de francezi, din câte se pare în timpul operațiunii Barkhane.

Atacurile țintite asupra liderilor islamiști par să indice o schimbare a strategiei francezilor, care par să fi împrumutat multe dintre ideile impuse de Donald Trump în Statele Unite în ceea ce privește lupta împotriva teroriștilor.

 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: