Macron cere Europei să nu mai depindă de armele americane

Macron cere Europei să nu mai depindă de armele americane

Liderii au semnat o finanțare de puțin peste 7 miliarde de euro pe parcursul a șapte ani, ca parte a unui accord privind bugetul pe termen lung al blocului comunitar - cu aproximativ 40% mai mic decât cei 11,4 miliarde de euro propuși pentru prima dată de Comisie.

Acordul bugetar a redus, de asemenea, un plan al Comisiei de a cheltui 5,7 miliarde de euro pentru mobilitatea militară - pentru a permite trupelor și echipamentelor să se deplaseze mai ușor pe continent - pentru a aproba o cifră finală de 1,5 miliarde.

În apărarea dialogului său cu Putin, Macron a căutat, de asemenea, să precizeze că nu înseamnă că este naiv în fața liderului de la Kremlin.

El a denunțat otrăvirea lui Alexei Navalnîi și s-a întâlnit și cu lidera opoziției bieloruse Svetlana Tihanovskaia, la Vilnius.

Criticii lui Macron subliniază rezultate slabe ale angajamentului său cu Putin. Dar Macron nu dă semne că ar schimba cursul.

Macron i-a șocat pe majoritatea partenerilor săi europeni când a lansat dialogul strategic cu Moscova în august 2019, luându-i prin surprindere.

Vizita sa în Lituania și Letonia a făcut parte din eforturile sale, egal manifestate și în Polonia, în februarie, pentru a explica abordarea și a-i liniști pe cei care trăiesc încă cu traume de război și opresiune în mâinile Rusiei.

El a subliniat desfășurările Franței în așa-numita prezență sporită a NATO în țările baltice și Polonia. Marți, el a vizitat 300 de soldați francezi desfășurați ca parte a unui grup de luptă din Rukla, în centrul Lituaniei.

„De asemenea, securitatea noastră este în joc aici la granițele Europei”, le-a spus trupelor sale. Dar nu a citat explicit ca amenințare Rusia.

Iar Franța, chiar dacă a adus o contribuție semnificativă la prezența NATO în regiune, a ales să nu-și asume un rol de comandă.

 

Ne puteți urmări și pe Google News