Emmanuel Macron, preşedintele Franței, a anunţat miercuri noapte moartea liderului organizaţiei Stat Islamic din Sahara, Adnan Abu Walid al-Sahrawi. El a spus că uciderea lui este „un succes important” pentru armata franceză după mai mult de opt ani de când luptă împotriva extremiştilor din Sahel.
Fără a da mai multe detalii, Macron a scris pe Twitter că al-Sahrawi „a fost neutralizat de forţele franceze”. Nu a fost anunţat locul în care al-Sahrawi a fost ucis, deşi gruparea Stat Islamic este activă de-a lungul graniţei dintre Mali şi Nigeria.
„Naţiunea se gândeşte în noaptea asta la toţi eroii ei care au murit pentru Franţa în operaţiunile Sahel, Serval şi Barkhane, la familiile îndoiliate, la toţi cei răniţi. Sacrificiul lor nu este în van”, a scris preşedintele.
Zvonuri legat de uciderea liderului militant au circulat în Mali de mai multe săptămâni, îns autorităţile din regiunea nu le-au confirmat. Nu a fost posibil imediat verificarea independentă a informaţiei sau cum au fost identificate rămăşiţele, scrie news.ro.
„Este o lovitură decisivă împotriva grupării teroriste”, a spus pe Twitter ministrul francez al Apărării, Florence Parly. „Lupta noastră continuă”.
Al-Sahrawi a revendicat un atac din 2017 din Nigeria, în care au fost ucişi patru membri ai personalului militar american şi patru oameni ataşaţi armatei nigeriene. Gruparea lui a răpit cetăţeni străini în Sahel şi este crezut că încă îl are în custodie pe americanul Jeffrey Woodke, care a fost răpit din casa lui din Nigeria în 2016.
Adnan Abu Walid al-Sahrawi este cel care a revendicat în 2015 răpirea lui Iulian Gherguț
Românul Iulian Gherguț a fost răpit pe 4 aprilie 2015, în timp ce patrula în împrejurimile minei din Tambao, deținute de omul de afaceri româno-australian Frank Timiș. Împreună cu Gherguț, în autovehiculul 4×4 se mai aflau șoferul și un jandarm din Burkina Faso. Mașina a fost atacată de cinci bărbați înarmați, cu turbane pe cap, care veniseră la bordul unui pick-up marca Toyota.
Despre soarta lui Gherguț nu se știe nimic.
Armata franceză luptă cu grupările extremiste în regiunea Sahel, unde Franţa era cândva o putere colonială, de la intervenţia din 2013 în Mali. Recent, a anunţat că îşi va reduce efectivele în regiune, planul fiind ca până la începutul anului viitor să fie retrase 2.000 de trupe.