Macovei candidează independent, dar rămâne în PDL

Macovei candidează independent, dar rămâne în PDL

Șansele Monicăi Macovei de a ajunge în turul doi al prezidențialelor sunt privite cu scepticism.

Monica Macovei și-a prezentat ieri planurile de candidat independent în alegerile prezidențiale. Intențiile ei sunt în contradicție cu planurile PDL de a alege viitorul prezidențiabil dintre Klaus Iohannis și Cătălin Predoiu. Oarecum inexplicabil pentru cineva care a anunțat o candidatură independentă, Macovei a spus că nu intenționează să demisioneze din PDL. „Nu mi-am dat demisia din PDL și în acest moment nici nu intenționez să mi-o dau (...) Nu încalc nicio regulă, niciun statut: regulile s-au schimbat faţă de anul trecut când s-a ales un candidat al PDL, acum avem o alianţă şi pe cale să se facă o fuziune”, a spus Macovei.

Președintele PDL, Vasile Blaga, a susținut însă că această candidatură o situează în afara partidului. Nici primarul Clujului, Emil Boc, nu a fost entuziasmat, spunând că Macovei „mai mult încurcă decât ajută Dreapta.”

Macovei a subliniat că nu va demisiona din Parlamentu European în campanie, așa cum îi sugerase ieri președintele Traian Băsescu. „Iohannis demisionează din funcția de primar al Sibiului? Ponta demisionează din funcția de deputat?”, a întrebat ea. De asemenea, nu a explicat cum își va exercita mandatul de președinte în contextul în care, ca independet, nu va avea un partid parlamentar care să o susțină. „După ce câştig am în spate voturile oamenilor. E foarte greu ca un guvern să nu facă ce vor oamenii”, a spus ea.

Ne puteți urmări și pe Google News

Voturi de la PMP și PDL

Sociologul Sebastian Lăzăroiu a apreciat, pe Facebook, că Macovei poate lua voturi de la membrii PDL nemulțumiți de candidatura lui Iohannis, de la alegătorii lui Băsescu care nu votează PMP, de la nehotărâții care nu ar ieși la vot pentru nimeni altcineva, de la ecologiști și de la justițiari. „Independența față de partide este un atu. În schimb, are nevoie de un grup de sprijin format din figuri publice cu notorietate, neînregimentate politic”, a scris Lăzăroiu.

Spre deosebire de el, sociologul Bogdan Dospinescu apreciază că lipsa unei structuri de partid o dezavantajează. „Punctele slabe ale Monicăi Macovei: lipsa unei structuri de partid care să o sprijine și să îi asigure vizibilitate în campanie. Fără o astfel de structură, îi va fi greu să îşi facă auzit mesajul. Campania prezidenţială nu se poate duce „online”, pentru că miza pentru votanţi este prea mare, iar din semnalele de până acum, pe această zonă este focalizat mesajul”, susține Dospinescu. Un alt punct slab pe care-l identifică el este răcirea relațiilor cu Traian Băsescu.