Președintele francez Emmanuel Macron l-a acuzat pe liderul rus Vladimir Putin că a lansat un „atac brutal” asupra Ucrainei dintr-o „voința imperialistă” pentru a se impune în Europa.
Emmanuel Macron a spus că Vladimir Putin încearcă să-și impună „voința imperialistă” în Europa, evocând „fantome ale spiritului răzbunării” într-o „încălcare flagrantă a integrității statelor”.
Preşedintele francenz a denunţat atacul brutal al Rusiei, care a lansat o invazie în Ucraina din 24 februarie, şi a cerut francezilor „să accepte să plătească preţul libertăţii” în faţa consecinţelor din Europa.
Macron: Războiul a revenit la câteva ore (distanţă) de graniţele noastre
„Mă gândesc la poporul nostru, care va avea nevoie de forţă pentru a face faţă vremurilor viitoare, pentru a rezista incertitudinilor, uneori facilităţii sau adversităţii şi, uniţi, să accepte să plătească preţul libertăţii noastre şi al valorilor noastre”, a spus şeful statului francez.
„De la atacul brutal lansat de Vladimir Putin pe 24 februarie, războiul a revenit la câteva ore (distanţă) de graniţele noastre, pe pământ european”, a mai subliniat preşedintele Macron.
Emmanuel Macron a făcut aceste declaraţii după conversaţia telefonică cu omologul rus despre trimiterea unei misiuni de experţi la centrala nucleară ucraineană Zaporojie, ţinta bombardamentelor repetate de care Kiev şi Moscova se acuză reciproc.
Preşedintele francez a făcut apel la un „gând pentru poporul ucrainean care rezistă eroic la atacurile teribile ale armatei ruse şi ale auxiliarelor acesteia”.
Macron a spus că Putin încearcă să-și impună „voința imperialistă” în Europa
„Da, fantomele spiritului răzbunării, încălcările flagrante ale suveranității statelor, dispreţul intolerabil la adresa popoarelor, voinţa imperialistă reapar din trecut pentru a se impune în cotidianul Europei noastre, a vecinilor noştri, a prietenilor noştri”, a spus Emmanuel Macron.
Tot vineri, președintele Macron a vorbit mai mult de o oră cu Putin pentru a îndemna Rusia să accepte condițiile Ucrainei pentru a le permite inspectorilor nucleari ONU să viziteze cea mai mare centrală nucleară din Europa.
Există preocupări internaționale tot mai mari cu privire la securitate la uzina care este ocupată de forțele ruse și în centrul războiului.
Liderii au discutat, de asemenea, despre eforturile de a scoate cereale și alte produse alimentare din Rusia. A fost a 20-a lor conversație anul acesta, dar prima în ultimele trei luni, informează abcnews.go.com.