Emmanuel Macron și Volodimir Zelenski, conversație telefonică de o oră. Situația centralei de la Zaporojie pe ordinea de zi

Emmanuel Macron și Volodimir Zelenski, conversație telefonică de o oră. Situația centralei de la Zaporojie pe ordinea de zi Sursa foto: PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

Președintele Emmanuel Macron îndeamnă Rusia să-și retragă forțele militare din centrala nucleară de la Zaporojie. El s-a declarat îngrijorat de riscurile pe care le implică prezența trupelor rusești în această locație. Emmanuel Macron și-a exprimat punctul de vedere într-o conversație telefonică pe care a avut-o cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Într-o convorbire telefonică pe care a avut-o cu președintele Ucrainei, Emmanuel Macron a îndemnat la retragerea forțelor ruse din centrala nucleară de la Zaporojie. El a subliniat riscurile pe care le provoacă prezența militarilor din trupele de ocupație în această locație, din perspectiva menținerea securității. Cei doi, Emmanuel Macron și Volodimir Zelenski au purtat o conversație care s-a întins pe durata unei ore și 20 de minute, relatează BFMTV.

„Preşedintele Republicii (franceze) şi-a subliniat îngrijorarea faţă de ameninţarea pe care reprezintă prezenţa şi acţiunile forţelor armate ruse şi contextul războiului şi conflictelor în curs asupra siguranţei şi securităţii instalaţiilor nucleare ucrainene şi a îndemnat la retragerea acestor forţe” ruse, a anunțat într-un comunicat de presă reprezentanții Palatului Élysée.

Cei doi şefi de stat au luat în discuție o serie de subiecte de interes comun. Aceștia au analizat situația de pe fronturile din Ucraina și au discutat despre „terorismul nuclear rus”. În acest context s-a făcut referire la situația de la Centrala Nucleară ucraineană Zaporojie, după cum a anunţat, într-un mesaj postat pe Twitter,Volodimir Zelenski.

Ne puteți urmări și pe Google News

Situația cerealelor discutată de cei doi președinți

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a insistat asupra propunerii directorului general al Agenţiei Internaţionale a Energiei Atomice (AIEA) Rafael Grossi. Acesta dorește „o misiune la faţa locului în cel mai scurt timp, iar cei doi preşedinţi au discutat despre modalităţile unei asemenea misiuni”, a mai precizat preşedinţia franceză.

Cei doi şefi de stat au discutat, de asemenea, despre „ajutorul macro-financiar al Ucrainei şi provocările la adresa securităţii alimentare” cauzate de războiul rus, a mai anunțat Zelenski pe Twitter. Oficialul de la Kiev a mulțumit Franţei pentru ajutor şi a îndemnat la „creşterea sancţiunilor impuse Rusiei”.

Palatul Élysée a citat, de asemenea, problema „exportului cerealelor ucrainene, indispensabile securităţii alimentare mondiale”. El a vorbit despre necesitatea continuării „implementării acordului care permite exporturi pe cale maritimă din portul Odesa”.

„Franţa îşi continuă susţinerea eforturilor europene în cadrul «căilor solidarităţii» în exportarea cerealelor ucrainene pe cale rutieră şi fluvială. Acestea au permis exportarea a 2,8 milioane de tone în iulie, iar ritmul continuă să se accelereze”, a subliniat preşedinţia franceză.

Situație dificilă la centrala de la Zaporojie

Centrala de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, a fost cucerită la începutul lui martie de trupe ruseşti. Acest lucru s-a întâmplat la scurtă vreme după invazia rusă a Ucrainei, de la 24 februarie.

De la sfârşitul lunii iulie, mai multe bombardamente - de care cele două părţi se acuză reciproc - au vizat instalaţia nucleară. Astfel sunt alimentate temerile și îngrijorările comunității internaționale cu privire la la o catastrofă nucleară. Astfel, săptămâna trecută a fost organizată o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU, la solicitarea Moscovei.