Anunțul de sâmbătă că un fost șef al justiției, Ebrahim Raisi, a fost ales ca succesor al președintelui, provoacă a dramă diplomatică. Această ascensiune ar putea aduce administrației Biden o restabilire a acordului nuclear din 2015 cu Iranul.
Teoria Washingtonului și a Teheranului este că Ayatollah Khamenei, actualul președinte al națiunii, a gestionat atât alegerile, cât și negocierile nucleare și nu vrea să renunțe la speranța de a scăpa Iranul de penalitățile privind petrolul iranian.
Donald Trump a fost cel mai mare critic al acestui acord, prima obiecție fiind faptul că a fost negociată de administrația Obama. Trump a sugerat că restricțiile asupra Iranului au fost încheiate mult prea devreme și că acordul nu a făcut nimic pentru a reduce programul de rachete al Iranului.
Planul lui Biden, un nou acord mai puternic
După ce puterile europene au încercat să mențină în viață acordul, fără să reușească să îndeplinească promisiunile de a compensa o parte din veniturile pierdute ale Iranului, iranienii și-au reluat producția de combustibil nuclear. Potrivit estimărilor serviciilor de informații americane, Iranul este acum la câteva luni de la a avea suficient combustibil pentru a produce arme nucleare, cu toate că nu este încă gata, din punct de vedere tehnologic, să facă acest salt.
Cu câteva săptămâni în urmă, o echipă condusă de Robert Malley, trimisul special al Departamentului de Stat pentru Iran, s-a deplasat la Viena pentru a încerca să reînvie acordul. Aceștia au declarat că au existat două obstacole în restabilirea acordului: un angajament scris cerut de Iran, că niciun guvern American nu va renunța la acord, lucru care nu este posibil.
De asemenea, administrația Biden a cerut ca Iran să fie de acord, tot în scris, să se întoarcă la masa negocierilor în momentul în care este restabilit vechiul acord și să lucreze pentru un acord mult mai puternic.
Iranienii vor restabilirea acordului din 2015
Unii oficiali ai administrației nu sunt de acord, spunând că în timpul negocierilor din ultimele luni, iranienii au arătat că această scutire de sancțiuni obținută în 2015, nu a fost benefică. Nu a reușit să permită Iranului să efectueze o serie de tranzacții financiare internaționale, un sistem de mesagerie complex și utilizat de instituțiile financiare pentru decontarea datoriilor internaționale.
Iranienii nu au intenția de a schimba condițiile acordului în moduri în care ar putea limita inclusiv producția. Aceștia nu sunt de acord nici cu limitarea capacităților rachetelor sau cu sprijinul acordat președintelui Bashar al-Assad al Siriei, milițiilor șiite din Irak sau Hamas.
Acest lucru reprezintă vulnerabilitatea administrației Biden. Dacă nu va putea obține mai multe concesii din partea Iranului, se va ajunge ca acest acord să fie criticat deoarece nu a rezolvat probleme cu Iranul.