LUPTE pentru PORTOFOLIILE europene, la Bruxelles. Alenka Bratusek, desemnată vicepreşedinte al Comisiei Europene pentru uniune energetică, va fi înlocuită

LUPTE pentru PORTOFOLIILE europene, la Bruxelles. Alenka Bratusek, desemnată vicepreşedinte al Comisiei Europene pentru uniune energetică, va fi înlocuită

Eurodeputaţii urmează să se pronunţe, azi, cu privire la cinci comisari europeni desemnaţi care nu au reuşit să obţină unda verde la audierile din comisiile de specialitate ale Parlamentului European (PE).

Foarte probabil, membrii PE vor cere înlocuirea Alenkăi Bratusek, fost premier al Sloveniei şi desemnată vicepreşedinte al CE pentru uniune energetică, care nu a avut o prestaţie convingătoare la audierea de luni în faţa membrilor Comisiei pentru industrie, cercetare şi energie (ITRE) şi ai Comisiei pentru mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară (ENVI) ale PE, scrie EUObserver, citată de Agerpres.

În timpul audierilor, mai mulţi eurodeputaţi au întrebat cum a fost desemnată Alenka Bratušek vicepreşedinte al Comisiei Europene.

La scurt timp după ce partidul său a pierdut alegerile parlamentare, ea a fost acuzată că s-a autopropus pentru postul de comisar european din partea Sloveniei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ea a respins însă aceste acuzaţii în faţa eurodeputaţilor, precizând că guvernul de la Ljubljana i-a trimis lui Juncker o listă cu trei nume, din care acesta a ales-o pe ea. ''Ar trebui să îl întrebaţi pe Jean-Claude Juncker'', a explicat Alenka Bratušek.

Alenkăi Bratušek i s-a reproşat şi că în trecut a intonat un cântec comunist. O înregistrare video care a circulat pe reţelele de socializare online o arată pe aceasta cântând „Evviva il comunismo e la liberta”, cel mai cunoscut vers din Bandiera Rossa, unul dintre cântecele faimoase din perioada comunistă. Bratušek a răspuns că acest cântec a fost considerat drept unul antifascist şi că nu vede o problemă prin faptul că l-a intonat.

De asemenea, concluziile unei comisii anticorupţie de la Ljubljana sunt în contradicţie cu cele făcute în PE de către vicepreşedintele CE desemnat, aceasta fiind încă o lovitură pentru Bratusek care s-a autonominalizat pentru postul de comisar european în timp ce încă era şefă a guvernului sloven.

Bratusek este reprezentantă a liberalilor, ceea ce înseamnă că înlocuirea sa nu va deranja foarte tare înţelegerile dintre principalele două grupuri europarlamentare - Partidul Popular European (PPE) şi socialiştii (S&D).

PPE a ameninţat că îl va respinge pe francezul Pierre Moscovici, un socialist, dacă spaniolul Miguel Arias Canete, membru al unui partid afiliat PPE, este respins de către socialişti.

Un alt candidat PPE, care nu a primit aprobarea eurodeputaţilor în comisiile de specialitate europarlamentare, este fostul premier finlandez Jyrki Katainen, desemnat de Jean-Claude Juncker drept vicepreşedinte CE pentru ocuparea forţei de muncă, creşterea economică, investiţii şi competitivitate.

Premier al Finlandei din iunie 2011 până în iunie 2014, Katainen a fost unul din principalii susţinători ai politicii de austeritate în Europa, situându-se sistematic în tabăra adepţilor unei linii mai ferme.

Potrivit unor surse comunitare, Slovenia ar putea să o propună în locul lui Bratusek pe Tanja Fajon, în prezent eurodeputată socialistă, care ar putea primi portofoliul culturii în Comisia Juncker.

În acelaşi timp, Tibor Navracsics, desemnat comisar european pentru educaţie, cultură, tineret şi cetăţenie şi care a fost respins luni seară de Comisia de cultură a Parlamentului European, ar putea primi portofoliul transporturilor.

În aceste condiţii, slovacul Maros Sefcovic, desemnat iniţial de Juncker drept comisar european pentru transporturi, ar urma să devină vicepreşedinte al CE pentru uniune energetică.