Chiar dacă a pierdut la numărul de mari electori cu 228 la 290 în favoarea republicanului  Donald Trump, democrata Hillary Clinton este, în realitatea, câştigătoarea votului popular. Potrivit BBC, pentru Clinton au votat 60.274.974 de cetăţeni americani, în vreme ce pentru Trump doar 59.937.338. Dar votul alegătorilor americani nu merge direct către unul din cei din candidaţi, ci către un grup de mari electori reuniţi în cadrul unui "Colegiu Electoral". (Fiecare stat american este reprezentat de mari electori, al căror număr este egal cu cel al senatorilor şi reprezentanţilor săi în Congres.)

Potrivit Constituţiei, marii electori ai Colegiului Electoral sunt persoanele care, prin votul lor direct, aleg preşedintele Statelor Unite. Votul acestora va avea loc pe 19 decembrie, când marii electori se vor reuni în capitalele statelor pe care le reprezintă.

Potrivit unui scenariu al reputatei gazete americane New York Post, din punct de vedere tehnic, nimeni şi nimic nu-i poate împiedica pe marii electori să voteze potrivit propriei conştiinţe, refuzând să-şi exprime votul pentru candidatul pentru care au fost desemnaţi sau chiar să se abţină de la vot.

Există chiar şi un termen care caracterizează electorii aflaţi într-o astfel de situaţie: “faithless elector” (electorul neloaial, care trădează cauza pentru care a fost desemnat).

În istoria SUA nu prea a existat însă o astfel de situaţie, deşi despre trădarea unora dintre electori s-a vorbit relativ recent, cu ocazia alegerilor câştigate de republicanul George Bush jr în faţa democratului Al Gore, care avea cu cel puţin 500.000 de voturi populare mai mult decât adversarul său.

Practic, în toată istoria SUA, scrie NY Post, 99% dintre electori au votat conform votului din statul pe care îl reprezintă.

Material în curs de actualizare.