Lupta pe piata pensiilor

Sindicalisti cu interese pe piata vor ca „indecisii” sa fie impartiti dupa o noua regula. Miza: cate 25.000 de clienti pentru fiecare fond mic.

Sindicalistii au din nou „solicitari” care vizeaza piata pensiilor pe Pilonul II. De aceasta data, reprezentantii lor cer ca persoanele care nu au optat pentru un fond autorizat pe Pilonul II sa nu fie impartite intre fonduri in functie de cota de piata a acestora, ci fiecare sa primeasca acelasi numar de participanti. Miza: aproape 450.000 de persoane.

Sistemul de impartire al celor care nu si-au exprimat optiunea este insa stabilit de Legea care reglementeaza pensiile obligatorii, iar pentru schimbare este necesara modificarea actului normativ. Iar aceasta in timp-record, daca se doreste respectarea termenelor prevazute pentru redistribuirea celor care nu au aderat la un fond, respectiv inceperea colectarii si administrarii contributiilor.

In urma presiunii sindicalistilor, pe masa guvernului ar putea ajunge un proiect de ordonanta care sa modifice modul in care vor fi distribuiti cei care nu si-au ales un fond pana pe 17 ianuarie.

Miza: circa 25.000 de clienti

Unul dintre blocurile sindicale, Cartel Alfa, este actionar la AG2R Fond de Pensii, din care detine 3%. Fondul avea o cota de piata de 0,02%, potrivit datelor valabile la 1 ianuarie. Presupunand ca acesta si-ar mentine cota de piata, la redistribuire, pe actele normative in vigoare, ar primi circa 90 de participanti daca totalul celor care ar intra in aceasta „loterie” ar fi de 450.000 de persoane.

In aceleasi conditii, ING, care avea o cota de piata de 33,54%, ar primi aproape 151.000 de clienti. Daca s-ar aproba sistemul de impartire a feliei propus de sindicalisti, fiecare fond ar primi acelasi numar de clienti: 25.000. Cifra poate apropia si fondurile mici de „necesarul de clienti” pe care trebuie sa-i aiba in cel mult trei ani de la inceperea activitatii: 50.000.

In perspectiva unei vanzari, miza se poate converti in bani. Daca pe un participant s-ar plati numai 100 de euro, atunci miza ar echivala cu 2,5 milioane de euro. Seful Cartel Alfa, Bogdan Hossu, da insa replica: „Si daca nu aveam deloc (interese pe piata pensiilor - n.r.), credeti ca nu am fi intervenit?”, facand referire la „monopolul” de pe piata.

Primii doi jucatori, ING si Allianz-Tiriac, detin aproape 59a din piata. Avantajat nu ar fi numai fondul sindicalistilor, ci si altele cu performante similare.

Opinii si contradictii

Ar putea sa se schimbe regulile jocului pe ultima suta de metri, inainte de final? Ministrul muncii, Paul Pacuraru, spune ca „nu este luata o decizie”. „Sindicalistilor le-am cerut sa se mai gandeasca pentru ca miza e foarte mica. Nu e de 600.000 de participanti, ci de 300.000 sau chiar mai putin”, mai spune Pacuraru.

In acelasi timp, presedintele Comisiei de Supraveghere a Pensiilor Private (CSSPP), Mircea Oancea, afirma ieri-dimineata ca schimbarea mentionata „nu e o intentie a Comisiei”, dar ca sunt solicitari care nu i-au parvenit inca oficial. Nici Oancea nu vede cu ochi buni aceasta schimbare. In primul rand, seful Comisiei nu agreeaza modificari care ar duce la amanarea unor termene.

„Din punct de vedere al corectitudinii fata de piata, nu stiu daca e o masura buna”, a mai spus Oancea, adaugand ca jucatorii de pe piata si-au facut planurile de afaceri avand in vedere redistribuirea in functie de cota de piata.

Opinia vicepresedintelui CSSPP, Ion Giurescu, este mai nuantata. Cat de corecta e schimbarea regulilor acum? „Americanii au inventat legile antitrust. asta e raspunsul meu”, a fost comentariul lui. 

PENSIA OBLIGATORIE

Au mai ramas trei zile!

Joi este ultima zi in care mai puteti adera la unul dintre fondurile de pensii autorizate pe Pilonul II. Trebuie sa opteze pentru unul din cele 18 fonduri angajatii care nu au implinit 35 de ani pana la data de 1 ianuarie a.c. Cei care nu au implinit varsta de 45 de ani pana pe 1 ianuarie se pot inscrie, daca vor, la unul dintre fonduri.

Contributia la un fond autorizat pe Pilonul II nu genereaza niciun cost. O parte din contributia de 9,5a care este acum retinuta si virata de angajator in conturile statului va ajunge la administratorul privat pe care l-au ales. Daca in 2008 numai echivalentul a 2a din salariu va ajunge la fondul de pensii, procentul va creste cu cate 0,5 puncte pe an pana cand va ajunge la nivelul de 6a.

Ne puteți urmări și pe Google News