Americanii, englezii și rușii au parte de o cursă contracronometru pentru găsirea avionului invizibil prăbușit în Marea Mediterană. Luni, responsabilii din Marea Britanie, Statele Unite și NATO au dat asigurări că vor găsi aeronava înaintea Rusiei.
Aeronava căutată de marile puteri este un avion stealth F-35B, care s-a prăbușit miercuri în Marea Mediterană. Se depun eforturi mari pentru găsirea epavei, iar responsabilii din Marea Britanie, Statele Unite și NATO au dat luni asigurări că vor găsi aeronava înaintea rușilor, notează AFP preluat de Agerpres.
Avionul stealth F-35B a decolat miercuri de pe portavionul britanic HMS Queen Elizabeth. Acesta s-a prăbușit în Marea Mediterană, însă, din fericire, pilotul a reușit să se ejecteze la timp.
Alianța Nord-Atlantică a pornit o cursă contracronometru pentru recuperarea aeronavei și și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu posibila recuperare a aparatului de zbor de către Rusia. Cea mai mare îngrijorare a Alianței este că, dacă rușii găsesc avionul înaintea lor, aceștia pot pune mâna pe tehnologia aeronavei.
"Îl vom recupera primii, vă garantez", a declarat generalul Simon Doran, ofiţerul american cu cel mai înalt grad de la bordul portavionului.
"Nu suntem îngrijoraţi de recuperarea lui.
Nu suntem îngrijoraţi, pentru că lucrăm la asta chiar acum. A existat o îngrijorare când avionul a căzut, dar pilotul este sănătos şi asta este cel mai important", a asigurat la rândul său adjunctul comandantului suprem al forţelor aliate pentru Europa, generalul Tim Radford, în faţa jurnaliştilor aflaţi la bordul navei care navighează în Marea Mediterană.
Generalul a oferit doar câteva detalii legate de incident, însă nu a vorbit și despre operațiunea de recuperare a aeronavei prăbușite.
Prăbușirea lui F-35B este un regres, însă nu vorbim de un eșec
Pierderea avionului F-35 este un "incident cu adevărat regretabil (...) un regres", a spus la rândul său ofițerul la conducerea uneia din cele nouă nave angajate în Marea Mediterană, căpitanul Steve Moorhouse. Acesta a ținut să precizeze faptul că, deși vorbim de un regres, "fiabilitatea acestui aparat și încrederea noastră în el și în proiect sunt intacte".
Avionul stealth F-35B este cea de-a cincea variantă a generației F-35. Acest tip de aeronavă este capabilă să aterizeze pe verticală, însă poate face față și la decolări scurte, reamintește AFP.
Conform sursei citate anterior, Marea Britanie a primit deja 21 de aparate F-35B americane, majoritatea destinate celor două portavioane ale sale, HMS Queen Elizabeth şi HMS Prince of Wales.