Primul hibrid lup-câine, descoperit în România. Pericolul din spatele fenomenului

Primul hibrid lup-câine, descoperit în România. Pericolul din spatele fenomenului

Descoperirea care i-a uimit inclusiv pe biologi a fost făcută în Carpații Meridionali. Conform specialiștilor, apariția acestui hibrid ar putea pune special în pericol.

Primul hibrid lup-câine a fost descoperit pe teritoriul României. Totul în urma unei cercetări desfășurate de biologii din cadrul fundației „Conservation Carpathia”.

Hibrid lup-câine, identificat în Carpații Meridionali

Biologii români au colaborat cu un laborator de genetică moleculară din Slovenia în acest sens. În urma analizei minuțioase, aceștia au descoperit primul hibrid lup-câine de pe teritoriul României.

Identificarea exemplarului  a stârnit îngrijorare în rândul specialiștilor. Aceștia susțin că multiplicarea acestui hibrid lup-câine ar putea duce la diminuarea speciei de lupi existente în țara noastră.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cum s-a produs înmulțirea celor două specii distincte

Biologii susțin că la baza acestui fenomen îngrijorător ar sta modul în care câinii fără stăpân se înmulțesc necontrolat, prin păduri. De altfel, specialiștii au întocmit și o situație a numărului acestora. Conform datelor organizațiilor de mediu în pădurile din România ar exista peste 350 de mii de câini hoinari.

Hibridul lup-câine a fost descoperit în zona de est a Munților Făgăraș. Exemplarul a fost identificat dintr-un grup de 47 de lupi. Animalul s-a adaptat traiului în haită, caracteristic speciei. 

Biologii români au efectuat o serie de analize ADN pe acest exemplar. Astfel, concluzia a fost că animalul provine din înmulțirea a două specii distincte.

Hibrid lup-câine, descoperit în România

Sursa foto: Dreamstime.com \ Specie hibrid

Hibridul lup-câine, mai apropiat de om

Specialiștii au monitorizat genetic exemplarul. În acest sens, pe o durată de trei ani au fost recoltate probe de urină, dar și excremente din zăpadă. De asemenea, biologii au analizat în laboratorul și firele de păr provenite de la acest animal.

Conform acestora, hibridul lup-câine ar putea fi mai apropiat de om, datorită genei caracteristice câinelui ca animal de companie.

„Anumite gene care fi transmise de la câine ar facilita o apropiere mult mai mare a acestor lupi hibrizi față de oameni, adică ar putea să dispară această frică ancestrală în ceea ce privește omul.”, a precizat Cristian Remus-Papp, Manager Departament Specii Sălbatice WWF România.

Conform datelor culese de biologi, pe teritoriul țării noastre trăiesc în prezent peste 3000 de lupi. Răspândirea hibridului lup-câine ar putea duce la dispariția completă a speciei lupilor.