„Lungul drum” al rachetei chineze în cădere necontrolată pe Pământ: niciun risc pentru Italia

„Lungul drum” al rachetei chineze în cădere necontrolată pe Pământ: niciun risc pentru Italia Sursă: Ievgenii Tryfonov | Dreamstime.com

Momentan pare exclusă ipoteza căderii pe teritoriul italian a unuia sau mai multor fragmente din racheta chineză „Lunga Marcia 5”, în reintrare necontrolată în atmosferă.

Cele mai recente prognoze actualizate, întocmite de American Aerospace Corporation, estimează căderea sâmbătă seara târziu, cu o incertitudine de aproximativ 7 ore, scrie RaiNews.

Cu toate acestea, potrivit noilor actualizări, Protecția Civilă a făcut cunoscut că nu pot fi excluse trei traiectorii diferite către peninsulă. Acestea ar putea afecta Centrul-Sud, în special regiune Lazio (de la Latina la Sud), Molise, Campania, Basilicata, Puglia, Calabria, Sardinia și Sicilia.

Agenția spațială chineză a asigurat NASA și alte agenții spațiale că fragmente ale rachetei ar putea cădea într-o zonă locuită: cea mai probabilă traiectorie localizează punctul de cădere în ocean. Făcand o estimare aproximativă, zona posibilă de cădere a resturilor include Statele Unite, Africa, Australia, Brazilia, India și Asia de Sud-Est, adică o mare parte a Pământului.

Ne puteți urmări și pe Google News

NASA: „China nu respectă standardele de responsabilitate pentru resturile spaţiale”

Alte agenții spațiale și-au proiectat rachetele în așa fel încât să se dezintegreze în bucăți mai mici la reintrare. e ceea ce se întâmplă de când (în 1979) bucăți mari din stația spațială Skylab a NASA au căzut din orbită și au aterizat în Australia.

Administratorul NASA Bill Nelson a declarat: „Este clar că China nu respectă standardele de responsabilitate în ceea ce privește resturile sale spațiale. Națiunile spațiale trebuie să reducă la minim riscurile pentru oamenii și proprietățile de pe Pământ, riscuri rezultate din reintrarile obiectelor spațiale și să maximizeze transparența acestor operațiuni. ”, a adăugat Nelson.

Ministerul Apărării italian:„Monitorizăm întoarcerea necontrolată a rachetei”

Într-un comunicat de presă, Statul Major al Apărării a anunțat că „Centrul de Conștientizare a Situației Spațiale din Poggio Renatico (Fe), în coordonare cu Comandamentul Operațiunilor Spațiale pentru Apărare (COS), care operează în cadrul Comandamentului Operațional al Summit-ului Forțelor Comune (COVI), monitorizează reintrarea necontrolată în atmosferă a celei de-a doua etape a unei rachete chineze. Până în prezent, intrarea în atmosferă este estimată sâmbătă noaptea târziu, 30 iulie, ceea ce înseamnă că măsurătorile ulterioare ne vor permite să definim mai precis parametrii de reintrare”.

„Cu cât ne apropiem de eveniment, cu atât fereastra incertitudinii se îngustează, chiar dacă marja până în ultimul moment marja de eroare rămâne substanțială: doar retrospectiv ne putem face o idee unde au căzut fragmentele”, explică Luciano Anselmo, cercetător la Institutul de Științe și Tehnologii Informaționale „Alessandro Faedo” al Cnr (Isti-Cnr) și expert în dinamică spațială.

Portiunea care s-ar putea dovedi mai rezistenta „este blocul cu cele doua motoare cu hidrogen şi oxigen lichid: folosite pentru propulsie, sunt realizate din materiale care rezista foarte bine la căldură, altfel s-ar topi în timpul funcţionării. Acest bloc motor – adaugă Anselmo – are o masă de aproximativ 2-3 tone şi este foarte probabil să se fragmenteze la impactul cu atmosfera, însă ar putea genera totuși resturi destul de masive și, prin urmare, potențial periculoase”. (Traducerea Cătălina Păunel, RADOR)