Evenimentul Zilei > Social > Luna poate avea efecte ciudate asupra sănătății noastre. Iată dovada
Luna poate avea efecte ciudate asupra sănătății noastre. Iată dovada

Luna poate avea efecte ciudate asupra sănătății noastre. Iată dovada

Orice influență lunară asupra sănătății noastre a fost considerată neștiințifică. Dar dovezi noi arată că ar trebui să reevaluăm efectele subtile ale Lunii asupra somnului și sănătății noastre mentale.

Având în vedere poveştile din folclor, precum şi nenumăratele filme realizate pe tema lunii pline, cercetătorii au oferit foarte puţine detalii de-a lungul timpului despre efectele lunii pline asupra noastră, dar şi a animalelor.

Conform investigaţiei realizate de Wall Street Journal prin spitalele din Statele Unite ale Americii, personalul sanitar consideră că luna plină ,,provoacă haos în sălile de urgenţă şi în sălile de naşteri”.

În 2009, câţiva chirurgi au decis să nu mai opereze în timpul lunii pline deoarece sângele nu se mai încheagă, însă Colegiul Regal al Chirurgilor din Marea Britanie a considerat că afirmaţia nu se susţine.

Conform unui studiu realizat prin analizarea a 12.000 de cazuri din cabinetele veterinare, numărul pisicilor şi al căinilor răniţi a crescut în timpul lunii pline.

Detalii despre primele studii cu privire la efectele Lunii aspura oamenilor

În februarie 1954, biologul Frank Brown a descoperit ceva care nu avea sens. În timp ce investiga stridiile, el a constatat că își deschid cochiliile pentru a se hrăni în timpul mareelor.

Brown avea o bănuială, că nu răspundeau pur și simplu la schimbările din mediul lor, ci își continuau ritmul chiar dacă erau îndepărtate de ocean. Pentru a afla mai multe, a expediat un lot de stridii din ocean la Universitatea Northwestern din Evanston, Illinois, pentru a le cerceta.

Aşadar, cercetatorul american Dr, Frank A. Brown a observat că stridiile îşi desfăceau cochilia la fiecare maree

Încercând să afle dacă acest fapt era datorat modificării nivelui oceanului – fluxul şi refluxul datorat mareei maxime/minime – sau chiar datorită efectului mareeic însuşi, a mutat stridiile într-un bazin situat în laboratorul său. Stridiile au continuat să-şi deschidă cochiliile exact la intervalele de timp ca şi cum s-ar fi aflat în ocean, dar într-o săptămână ele şi-au adaptat „ceasul” biologic la ceasul corespunzator locatiei noi.

Pentru a fi mai sigur de comportamentul stridiilor Brown a păstrat crustaceele într-o cameră închisă, ferită de schimbări de temperatură, presiune, curenți de apă și lumină. La început, stridiile și-au păstrat ritmul, hrănindu-se în fiecare zi în acelaşi timp cu mareele. Apoi, s-a întâmplat ceva ciudat – timpii lor de hrănire s-au schimbat treptat până au rămas cu 3 ore în urmă.

Brown a fost nedumerit, până când și-a dat seama că s-au adaptat la starea locală, ghid fiindu-le Luna. În ciuda faptului că nu aveau contact cu oceanul, se părea că aceste crustacee urmăreau cumva ciclurile lunare.

Brown a fost convins că stridiile, oamenii și toate formele de viață sunt conectate la replici cosmice subtile, detectând continuu atât mișcările lunare, cât și cele solare pentru a coordona procesele biologice, de la metabolism la reproducere.

Dar ideile lui păreau ciudate colegilor săi. Rezultatele lui Brown au fost uitate, iar noțiunea de influențe lunare a fost respinsă. Dar acum, dovezile dintr-o serie de studii mai ample sugerează că ar fi putut avea dreptate.

Dacă luna influenţează mareele, ea trebuie să aibă influenţă şi asupra oamenilor

Cauza? Corpul uman conţine într-o mare măsură apă. Dar ce se poate spune despre presupusa legătură dintre fazele lunii şi tulburările psihice, momentul naşterii unui copil, ba chiar legătura cu ciclul menstrual, a cărui durată este aproximativ egală cu cea a unei luni lunare?

S-au efectuat cercetări în domeniul psihiatriei, al psihologiei şi al ginecologiei pentru a se afla adevărul în aceste privinţe. Unii cercetători susţin că au găsit mici legături între activităţile omului şi ciclul lunii, însă alţii afirmă categoric că nu există nici o legătură între ele.

Aceştia din urmă susţin că, dacă ciclul lunii ar fi avut o influenţă evidentă asupra naşterii oamenilor, acest lucru ar fi trebuit să fi fost demonstrat în mod clar cu mult timp în urmă. În plus, nici una dintre aceste teorii care se vor a fi o explicaţie a presupuselor efecte ale lunii asupra omului nu i-au convins pe majoritatea oamenilor de ştiinţă.

Deşi ştiinţa a demonstrat că luna are o anumită influenţă asupra diverselor forme de viaţă de pe pământ, nu s-a stabilit cu claritate în ce măsură le influenţează.

Universul nostru fizic este complex şi, cel puţin până la ora actuală, multe dintre mecanismele extraordinare ce controlează acest univers au rămas necunoscute…notează newscientist.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: