Luna martie este una a surprizelor la Opera Naţională Iaşi

Luna martie este una a surprizelor la Opera Naţională Iaşi

Dacă luna martie a debutat la Opera Națională Română Iași cu spectacolul „Imagine all The People”, care a beneficiat de regia şi coregrafia lui Gigi Căciuleanu, pe 8 martie sunt invitaţi la „Gala Extraordinară pentru 8 Martie”, care beneficiază de bagheta magică a dirijorului Gabriel Bebeşelea, toţi doritorii de muzică şi frumos.

Dar luna martie mai are surprize pentru melomanii din Iaşi. Pe  29 martie, Opera Națională Română Iași îşi deschide larg porţile celor care nu au văzut încă opera-balet „Indiile galante” de Jean-Philippe Rameau, dar şi celor care vor s-o revadă. Jean-Philippe Rameau a fost unul dintre cei mai importanți compozitori ai epocii sale. Un reputat teoretician, Rameau a fost autor al unui celebru tratat de armonie, apărut în anul 1722. Printre realizările sale se numără perfecționarea stilului lui Jean-Baptiste Lully în ceea ce privește opera; de asemenea, a introdus noi dansuri franceze în suită și a contribuit la definirea limbajului tonal. Opera-balet Les Indes galantes a avut premiera la Academia Regală de Muzică și Dans, Paris, la 23 august 1735. Extraordinara lucrare a compozitorului francez Jean-Philippe Rameau, pe care regizorul a mai pus-o în scenă la Opera Garnier din Paris, în 2003, este o premieră în România din mai multe puncte de vedere. O adevărată desfăşurare de forţe, peste o sută de artişti implicaţi şi şapte sute de costume. Un spectacol care ar putea sta pe scena oricărei mari instituţii de gen din lume. Vorbim despre o montare care merită, cu siguranţă, un drum până la Iaşi, pentru a vedea un spectacol de operă şi balet unic în România, pentru a asculta o muzică minunată, pe imagini minunate, pentru a vedea o trupă care funcţionează excellent.

„Există atât de puţine montări în lumea spectacolului românesc, de orice fel ar fi el, care să aibă ca primă şi declarată intenţie delectarea spectatorului, încât «Indiile galante» nu poate fi considerat decât o «rara avis». În acest peisaj frământat al vieţii, în care invidia, frustrarea, resentimentul alcătuiesc regula, o operă barocă necunoscută nu face decât să ne bucure. Muzica lui Rameau este frumoasă, sinceră, pură. Ascultând-o, ai impresia că respiri aerul de superioară, detaşată, olimpiană indiferenţă faţă de mizeriile clipei. Subiectul e dragostea sau mai precis căutarea ei în diverse locuri exotice, pe ţărmuri imaginare, unde nu există frustrare, ură şi niciunul din sentimentele negative cu care ne confruntăm zilnic”, spunea la momentul premierei regizorul Andrei Şerban.

Din distribuție fac parte: Cristina Grigoraș, Lucian Dolhăscu, Andreea Chinez, Valentin Marele (Opera Brașov), Diana Bucur, Adrian Ionescu, Octavian Dumitru, Angelica Mecu Solomon, Andrei Fermeșanu, Alexandru Savin, Cristina Grigoraș, Jean-Kristof Bouton, Alexandru Savin, Victor Zaharia, Lăcrămioara Maria Hrubaru Roată. Scenografia aparţine Marinei Drăghici, mișcarea scenică lui Nicky Woltz și Andrei Șerban, coregrafia este semnată de Blanca Li.

Ne puteți urmări și pe Google News