Lumina din capătul tunelului economiei, doar o scânteie

Lumina din capătul tunelului economiei, doar o scânteie

Prognozele pentru cel de-al treilea trimestru al acestui an sunt sumbre, chiar dacă în perioada aprilie-iunie am văzut câteva semne de îmbunătăţire, spun analiştii economici.

Deşi al doilea trimestru din acest an a avut rezultate uşor pozitive datorită indicatorilor macroeconomici care s-au îmbunătăţit, economiştii se tem că al treilea nu va mai fi tot atât de bun. Unul din principalele motive pe care se bazează această concluzie ţine de tăierile importante de cheltuieli publice conform programului de austeritate, dar şi de creşterea TVA-ului.

Mai mult, Lucian Anghel, economistul-şel al BCR, spune că o nouă majorare a taxelor şi impozitelor ar creşte considerabil riscul ca economia locală să fie în scădere în al treilea an consecutiv.

Conform ultimelor date transmise de Institutul Naţional de Statistică (INS), produsul intern brut (PIB) a crescut cu 0,3% faţă de trimestrul anterior. La nivel anual, am avut o recesiune de 0,5%.

"Ieşirea din recesiune nu este uşoară, mai ales pentru o ţară care se poate baza numai într-o mică măsură pe relansarea exporturilor şi care are încă un profil ridicat de consum, consum care a fost susţinut puternic prin credite până de curând", se arată în raportul BCR "România - Momentul adevărului", lansat ieri.

Agricultura nu mai ajută

Deşi la începutul anului economiştii sperau că agricultura va ajuta economia, nu s-a întâmplat acest lucru. Ploile din ultimele luni au stricat apele şi calculele economiştilor, astfel că majoritatea recoltelor, în special cea de grâu, au fost mult sub aşteptări.

"A fost un an agricol dificil, nu pot fi optimist cu privire la creşterea economică. Cred că până la finele anului vom ajunge la o creştere de -1%, din cauza mai multor factori negativi", ne-a declarat analistul financiar Aurelian Dochia.

Nici în construcţii lucrurile nu sunt prea îmbucurătoare. Studiul realizat de economiştii BCR arată că managerii locali se aşteaptă la o scădere moderată a construcţiilor şi a numărului de salariaţi din acest sector în trimestrul al III-lea din acest an, în timp ce preţurile vor creşte.

Nici succesul programului "Prima casă 2" nu mai pare să fie garantat acum că au loc reduceri salariale în sectorul public. Vânzările auto nu au fost nici ele prea încurajatoare, în ciuda faptului că anul acesta am avut o nouă "sesiune" de program "Rabla". Achiziţiile auto au scăzut în prima jumătate a lui 2010 cu peste 25%, faţă de anul trecut, ajungând la aproape 53.000 de unităţi.

Munca de sezon a mai ajutat puţin cifrele cu privire la şomaj. Rata maximă a fost de 8,4% (765.000 de şomeri) în martie, apoi pe parcursul lunilor următoare a coborât la 7,4% (681.000 de şomeri).

"Nevoia stringentă de a accelera reformele în sistemul public şi expectaţiile managerilor locali în cea mai mare parte negative ar putea menţine sub presiune situaţia şomajului în perioada rămasă din 2010", se mai arată în studiul BCR.

0,3% este valoarea cu care a crescut PIB în trimestrul al II-lea faţă de primele trei luni ale anului

STABILITATE

Moneda naţională se menţine în intervalul propus de BNR

Cu toate că unii economişti spuneau că leul ar trebui să se deprecieze mai mult în comparaţie cu moneda europeană, se pare că Banca Naţională nu a permis acest lucru.

Efectele negative asupra leului oricum s-au simţit destul de mult în luna mai, când reforma mult întârziată a sectorului public, dar şi problema datoriilor suverane au făcut ca deprecierea monedei naţionale să fie destul de pronunţată. În acea perioadă, rata de schimb ajunsese aproape de 4,4 lei pentru un euro.

"După o perioadă scurtă de apreciere la începutul anului, ca urmare a creşterii încrederii investitorilor în condiţiile acordării tranşelor de la FMI şi a tranşei de la Comisia Europeană, leul a arătat - încă o dată - că este influenţat de sentimentul investitorilor", se precizează în studiul BCR.

Totuşi, comparând evoluţia leului şi a altor monede regionale cu nivelul mediu al lunii decembrie 2009, se observă că leul a fost mai stabil pe parcursului acestui an. O apreciere uşor vizibilă a leului a fost din momentul în care România a primit cea de-a cincea tranşă.

În schimb, în legătură cu ceea ce cred că se va întâmpla cu rata de schimb până la finele anului, majoritatea economiştilor se feresc să mai facă previziuni.

ÎN PREZENT. Leul este acum pe o poziție destul de stabilă, comparativ cu euro FOTO: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU

Ne puteți urmări și pe Google News